Kritiek op de metaverse

Ongeveer anderhalve week geleden schreef ik over de metaverse en de mogelijke invloed ervan op ’technology enhanced learning’. Een aantal IT-specialisten waarschuwt nu al voor de mogelijk schadelijke gevolgen van deze volgende generatie internet.
MetaverseSinds Facebook heeft aangekondigd fors te zullen investeren in de ‘metaverse’, is het aantal berichten over het ‘internet van de toekomst’ niet meer bij te benen. Zie bijvoorbeeld So what is “the metaverse,” exactly? of The Metaverse Is Simply Big Tech, but Bigger.

Vandaag las ik een artikel waarin twee IT-specialisten waarschuwen voor rampspoed die de ‘metaverse’ kan veroorzaken.

Louis Rosenberg, computerwetenschapper en pionier op het gebied van augmented reality, vreest dat machtige platformaanbieders, zoals het bedrijf Meta, augmented reality gaan gebruiken om de infrastructuur te controleren. Gebruikers kunnen tegen betaling trefwoorden zien die betrekking hebben op de personen waar zij in de metaverse contact mee hebben. De virtuele lagen kunnen gemakkelijk worden ontworpen om politieke verdeeldheid te versterken, bepaalde groepen uit te sluiten, of zelfs haat en wantrouwen aan te wakkeren, meent Rosenberg. Bijvoorbeeld omdat je iemands politieke voorkeur kunt zien of andere eigenschappen op basis van diens opvattingen en gedrag.

Rosenberg vreest ook je dankzij de metaverse ook een systeem kunt creëren dat ertoe leidt dat mensen niet gemakkelijk afstand kunnen nemen van hun apparaten om met anderen te interacteren. Je wordt nog meer een virtuele wereld ingezogen. Niet alleen om bijvoorbeeld games te spelen, maar ook om andere interacties  te hebben. De metaverse dringt tal van facetten van ons dagelijks leven binnen. Daardoor verdwijnt de echte realiteit en worden mensen blootgesteld aan welke valse realiteit dan ook die derden ons dankzij AR willen laten zien. Als je denkt dat smartphones en games verslavend zijn, berg je dan maar voor de metaverse.

Ook Ethan Zuckerman, directeur van het Initiative for Digital Infrastructure aan de Universiteit van Massachusetts, gelooft dat de metaverse meer kwaad dan goed zal doen. Hij heeft in 1994 een zeer vroege versie van de metaverse ontwikkeld, en gelooft dat de metaverse is bedoeld om ons af te leiden van de wereld die Facebook juist heeft stukgemaakt.

Verder heb ik ook veel en terecht negatieve commentaren gelezen op een video waarin een topvrouw van het bedrijf Meta (vh bekend als Facebook) stelt dat jongeren uit lagere sociaal-economische klassen dankzij metaverse toch een virtuele schoolreis naar het buitenland kunnen maken, terwijl rijkere klasgenoten die reis in het echte leven kunnen maken. De metaverse versterkt daarmee maatschappelijke ongelijkheid, in plaats van dat het bijdraagt aan inclusiviteit.

Persoonlijk ben ik van huis uit een optimist. Ik geloof niet zo in dystopische toekomstbeelden als gevolg van nieuwe technologie. Ik ben overigens ook nooit overdreven enthousiast over veronderstelde revolutionaire impact van technologie. Benut de mogelijkheden van nieuwe technologie, beperk de risico’s en bestrijd de negatieve aspecten (onder meer door regulering). Wees vooral kritisch, nuchter en bescheiden. Laat je niet lam slaan, maar help verbeteringen te realiseren. Er is sprake van een hoge mate van onvoorspelbaarheid in hoe de metaverse zich zal ontwikkelen.

Misschien heeft Fleur Jongepier nog wel meer tips voor je om over de metaverse na te denken:

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.