Laat je hersenen niet zitten #NLE2015

Professor Erik Scherder mocht de Next Learning afsluiten met een keynote over het flexibele brein. Ik vond het een feest om hem eens live te mogen zien optreden, ook al kwam hij met een onder meer voor mij serieuze waarschuwing.

Erik Scherder
Erik Scherder

Erik Scherder is bekend van de Universiteit van Nederland en van De Wereld Draait Door. Hij benadrukte op een boeiende manier in zijn bijdrage dat we onze hersenen actief moeten houden door meer te bewegen.

Scherder vertelde hoe belangrijk de wisselwerking tussen de frontale en pariëtale lob in onze hersenen is (de witte stof), en hoe belangrijk bijvoorbeeld de frontale lob is voor aandacht schenken, empathie, leren, filteren en focussen van informatie (zonder filter kun je niets onthouden), impuls controle, remmingen van negatieve emoties en remmingen van stress.

We moeten daarom ons brein activeren. Muziek beïnvloedt de werking van je brein. Daarbij speelt de voorkeur voor muziek een belangrijke rol. Als je niet van de muziek houdt, dan werken frontale en pariëtale lob niet samen. Als je er zeer van houdt, worden brein sterk geactiveerd.

Verder kun je je brein ook uitdagen. Vooral als je ouder dan 30 jaar bent moet je je brein meer uitdagen. Omgaan met vervelende collega’s daagt je brein bijvoorbeeld uit.

We zorgen daarentegen slecht voor ons brein. Alcohol leidt bijvoorbeeld tot het minder goed onder controle houden van negatieve emoties. Maar bovenal moeten we veel meer bewegen. Beweging is heel belangrijk voor een flexibel brein. Dat kun je niet met muziek compenseren.

Erik Scherder somde enkele feiten op:

  • Een onbehandelde hoge bloeddruk kan leiden tot kleine infarcten in het brein.
  • Zitten is het nieuwe roken. Er vallen jaarlijks 5,3 miljoen doden te weinig bewegen. Dat zijn 200.000 meer dan met roken.
  • Mensen met obisitas maar actief zijn sterven minder snel dan slanke mensen die niet bewegen.
    Sociale media, mobiele technologie en games hebben het bewegen door jongeren finaal verpest.

Volgens Scherder moet je 7 dagen per week een half uur per dag achter elkaar matig intensief bewegen om je hersenen te activeren. Elke dag 3x tien minuten is niet voldoende. Verder kun je het gebrek door de week ook niet in het weekend -bijvoorbeeld met spinning- compenseren. Volgens Erik Scherder haal slechts 15% van de Nederlanders die norm. Hij spreekt van een “pandemie die ‘zitten’ heet’.

En hoe moeilijk is bewegen:

  • Ga vaker zelf met de fiets boodschappen doen, en laat ze niet thuis bezorgen.
  • Neem de trap in plaats van de roltrap of lift.
  • Vergader en overleg al wandelend.

Je zou ‘bewegen’ volgens hem moeten beschouwen als een investering. Je krijgt er namelijk veel voor terug. De titel van Scherder’s meest recente boek heet dan ook: “Laat je hersenen niet zitten. Beweeg meer”.

Eerlijk gezegd vond ik dit best een confronterende keynote. Ik ben zo iemand die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat overlegt, vergadert of achter de laptop zit. Ik neem regelmatig de trap, maar haal de bewegingsnorm door de week nooit. Lunchen doe ik al overleggend of van achter mijn laptop. Het avondeten verorber ik door de weeks ook al mailend of bloggend.

Vanavond ben ik van de Brabanthallen naar het station gelopen, heb ik niet de roltrap genomen en ben ik van station Nijmegen naar huis gefietst. Ik schat dat ik vandaag 4x 10 minuten heb bewogen. Dus geen 30 minuten achter elkaar. Terwijl ik voor mijn  doen op een doordeweekse dag veel heb bewogen.

Naar aanleiding van deze wake-up call zal proberen mijn gedrag te veranderen. Maar eerst moet ik nog verschillende mails wegwerken en mijn RSS-feeds doornemen…..

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.