Mag je sollicitanten Googelen?

Vanavond heb ik weer wat nieuws geleerd: volgens de NVP Sollicitatiecode mag je niet zonder meer sollicitanten 'googelen'. Je zult de op deze manier verkregen relevante informatie aan de sollicitant moeten meedelen en bespreken. Dat blijkt uit deze blog post van Arnoud Engelfriet.

Eerlijk gezegd vind ik het de normaalste zaak van de wereld dat je informatie over mensen op internet zoekt, voordat je overweegt met hen in zee te gaan. Of het nu gaat om zakenrelaties of om potentiële werknemers. 

Als ik in een sollicitatiecommissie zit, 'googel' ik altijd degenen die worden opgeroepen voor een gesprek. Vaak levert dat geen relevante informatie op. Eén keer vond ik gegevens waarvan ik het vreemd vond dat de sollicitant er in zijn brief en CV geen melding van maakte. De sollicitant kwam er zelf mee tijdens het gesprek.

Voortaan zal ik 'zoekmachine resultaten' dus zelf bespreekbaar maken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Vind het ook niet meer als normaal. Maar in deze tijd van Hyves en alle sociale media vind ik wil dat je soms wel dit soort dingen apart moet kunnen zien van de ervaring, kennis en de opleiding wat eigenlijk het belangrijkste is.
    Daarnaast kan je wel een soort achtergrond informatie verkrijgen, maar hierin moet je denk ik dan ook niet teveel vooroordelen hebben. Om een voorbeeld te noemen: je kandidaat heeft heel veel feestfoto’s op zijn/haar Hyves staan. Dan zijn er mensen die concluderen dat het een losbol en dit ook zou voortvloeien in zijn/haar werkzaamheden.

  2. @Ricardo: Eens. Hoewel je je als kandidaat ook -liefst vooraf- bewust moet zijn van je digitale voetafdruk en je digitale schaduw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.