Massive Open Online Course ‘Help, er zit een knowmad in mijn organisatie!’ #knowmadmooc

De ‘knowmad’ is de professional van de toekomst, die optimaal gebruik wil maken van alle nieuwe mogelijkheden om te participeren in netwerken en om online te professionaliseren. Dat is althans de overtuiging van Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar die vanaf 16 januari 2017 een Nederlandstalige massive open online course over dit onderwerp verzorgen.

werken als knowmad
Bron: Moocademy

In deze MOOC verkennen we hoe een knowmad werkt en leert. Waaraan herken je een knowmad? En hoe kunnen we deze goed ondersteunen? (…)

Knowmadisch werken en online professionaliseren zal belangrijk worden. Formele leervormen als een opleiding of training zullen hun waarde behouden, maar er komen veel andere leervormen bij die veel dichter bij het werk liggen en veelal veel sneller te organiseren zijn. Wij zijn er van overtuigd dat mensen die zich online weten te professionaliseren sterk in het werk staan en succesvol zullen zijn. Vanuit deze gedachte zien we twee boeiende uitdagingen voor leerprofessionals:

  • Hoe kunnen we medewerkers ondersteunen bij het zich eigen maken vaneen meer knowmadische manier van werken? En wellicht gaat hier nog een stap aan vooraf: hoe kan ik zelf ook op een meer knowmadische manier gaan werken?
  • Als veel medewerkers op deze manier werken, wat betekent dit dan voor de nieuwe leervormen?

Welke vormen ondersteunen dit? En hoe organiseren we dit? Wat betekent dit voor de inrichting van de leerfunctie?

De MOOC heeft een doorlooptijd van twee weken, en wordt verzorgd via het platform Curatr. François Walgering van de MOOCfactory is ook bij dit initiatief betrokken.

Elke week bieden Joitske en Sibrenne een aantal bronnen aan (blogs, filmpjes, korte artikeltjes), vergezeld van discussievragen. Over die vragen wordt het online van gedachten gewisseld. Daarnaast is het delen van praktijkverhalen van belang. De tijdsinvestering per week bedraagt zo’n 2-3 uur.

De doelgroep bestaat uit opleidingskundigen, HRD professionals en veranderkundigen die hun ideeën rondom de invloed van sociale technologie op de praktijk van leren en ontwikkelen verder willen verdiepen en deze ideeën willen vertalen in actie. Deelname is gratis.

Op de site van de MOOCademy kun je je registreren. Je vindt er ook onder andere meer informatie over wat de MOOC jou te bieden heeft, en wat de thema’s per week zijn.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.