Met cloud computing snel inspelen op veranderende omstandigheden (#in)

Bernard Golden heeft een leesbaar artikel geschreven waarin hij beschrijft wat cloud computing is, en wat de toegevoegde waarde van cloud computing voor organisaties kan zijn. Golden haalt het National Institute of Standards and Testing aan dat stelt dat cloud computing vijf kenmerken heeft:

  • On-demand self-service: organisaties kunnen beschikken over ICT-toepassingen zonder voor de voorzieningen afhankelijk te zijn van een ICT-afdeling.
  • Brede toegang tot het netwerk: toepassingen kunnen worden gebruikt op een manier die aansluit op de wijze waarop organisaties vandaag de dag opereren (mobiel en zeer flexibel).
  • Resource pooling: door een bundeling van ICT-middelen kunnen meerdere consumenten bediend worden.
  • Snelle elasticiteit: het is mogelijk om snel in te spelen op een veranderende vraag naar technologie (door veranderende schaalgrootte of afnemende middelen).
  • Measured service: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Om optimaal nut te hebben van cloud computing moet je wel (liefst permanent) toegang tot internet hebben. Helaas is dat nog niet altijd het geval (binnen het onderwijs). Ook ervaar ik dat helaas nog lang niet alle applicaties via internet te gebruiken zijn. Daarnaast zijn er vooral aandachtspunten rond cloud computing (zoals privacy, beveiliging of service van de aanbieders). Zie ook de recente publicatie van Surfnet/Kennisnet over cloud computing in het onderwijs (Golden besteedt geen aandacht aan beperkingen).

Met behulp van cloud computing beschik je als organisatie in veel kortere tijd, op grote schaal, over werkende applicaties. Dat is volgens Bernard Golden één van de grote voordelen van cloud computing. Golden geeft ook als voorbeeld de New York Times die dank zij Amazon Web Services een groot aantal digitale bestanden tegen lage kosten en in korte tijd online beschikbaar konden maken. Golden concludeert onder andere:


The rapid availability of compute resources in a cloud computing environment enables business agility — the dexterity for businesses to quickly respond to changing business conditions with IT-enabled offerings.


Geen wonder dat cloud computing één van de belangrijkste technologische ontwikkelingen is, met een grote impact op de organisatie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.