Midweek Bologna

De afgelopen dagen ben ik in Bologna geweest. Als Italië-liefhebber was ik hier tot nu toe nog nooit geweest. Een duidelijk gemis.

Bologna heeft een mooi, sfeervol en oud, centrum dat wordt omringd door een aantal stadspoorten. Het meest karakteristieke van Bologna is de Piazza Maggiore met de (nu deels ingepakte) Basiliek van San Petronio, het middeleeuwse gemeentehuis en het Palazzo del Polestà. Ons prima hotel Albergo Al Capello Rosso (met gratis wifi) lag op een steenworp van dit plein, waar het in de zon bij zo’n 25 graden goed toeven was.

Bijzonder zijn ook de hoge Torre degli Asinelli en de Torre dei Garisenda (aan het eind van de Via Rizzoli), de abdij van San Stefano (met verrassende, zeer oude, kappelletjes), de terracotta-kleurige herenhuizen en de universiteitswijk rond de Via Zamboni (waar de prijzen voor cappucino en bier ongeveer 1/3 zijn van de bedragen op de Piazza Maggiore). Arcades overdekken de wandelpromenades van de winkelstraten.

Als je van de Italiaanse keuken houdt -wat mijn vriendin en ik zeker doen-, dan ben je in Bologna absoluut aan het goede adres. De Bolognese-saus komt hier vandaan, maar smaakt echt anders dan in Nederland. En dan dat ijs….

Op 2 mei zijn we met de trein naar Parma geweest. Ook een leuke stad, met een bijzondere Duomo.

Hieronder vind je een fotoimpressie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. De twee meest gebruikte predicaten over Bologna zijn “la dotta”en “la gotta”. La dotta heeft te maken wijsheid en kennis; in Bologna vind je de oudste universiteit van Europa (La Sorbonne in Parijs werd enkele jaren later geopend).
    La gotta heeft te maken met dol zijn op eten; tortellini, lasagne, ragu’ (we zeggen niet bolognaise saus) etc.
    Daarnaast is Bologna ook “la Rossa” omdat het van oorsprong altijd een linkse stad is.
    Ik ben er in de buurt geboren en kon het niet laten om er een aanvullende opmerking erover te maken. Na 42 jaar mis ik mijn streek nog wel. Overigens zijn er goede musici uit Bologna afkomstig zoals Zucchero en Guccini.

  2. Deze typeringkwam ik in een Bologna-app tegen. Mooie geboortestreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.