Open Universiteit Nederland trekker eerste Europese MOOC-initiatief #ounl

Aanstaande donderdag 25 april 2013 gaat het eerste pan-Europese universitaire MOOC’s- initiatief van start met de opening van een portal waarop  partners uit 11 landen ongeveer 40 massive open online courses rond tal van onderwerpen en in in 12 verschillende talen presenteren. De Nederlandse Open Universiteit is trekker van dit initiatief dat gesteund wordt door de Europese Commissie.

Het Europese portal ontsluit niet alleen het aanbod van instellingen uit EU-landen Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Litouwen, Nederland, Portugal, Slowakije, Spanje, maar ook van universiteiten uit Rusland, Turkije en Israël.

Het initiatief werd genomen door de Europese vereniging van afstandsuniversiteiten (EADTU). Veel deelnemers zijn dan ook open universiteiten: instellingen die veel ervaring hebben met online onderwijs dat zelfstandig thuis gevolgd kan worden. Het aantal deelnemende landen, instellingen en bijgevolg cursussen zal de komende periode nog toenemen. De Nederlandse Open Universiteit is namens EADTU trekker van het project.

De OU heeft ruime geschiedenis op het gebied van gratis cursussen en Open Educational Resources. Prof. dr. Fred Mulder bekleedt de UNESCO-leerstoel Open Educational Resources aan de Open Universiteit en is leider van dit pan-Europese MOOC’s initiatief. Hij bekijkt volgens het persbericht dit initiatief vanuit het bredere perspectief van opening up education.

De officiële lancering van het initiatief vindt plaats op donderdag 25 april van 11.00 tot 12.00 uur in een online persconferentie met als sprekers. Tijdens deze online persconferentie zal Eurocommissaris Androulla Vassiliou het belang van dit initiatief voor Europa benadrukken. Iedereen kan de uitzending live volgen via: www.ou.nl/moocs.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.