Overzicht leertechnologieën als hulpmiddel bij ontwerpsessies

tools
Foto: stevepb, Pixabay

In het kader van één van mijn projecten, heb ik een overzicht gemaakt van typen leertechnologieën. Dit overzicht is bedoeld als hulpmiddel bij ontwerpsessies. Veel docenten weten niet wat voor typen leertechnologieën beschikbaar zijn, en wat je er mee kunt. Ik pretendeer daarbij niet volledig te zijn.

Het bondige overzicht heeft voor- en nadelen. Je krijgt snel een overzicht, maar er is ook sprake van een beperkte uitwerking en toelichting.

Het overzicht met typen leertechnologieën kent de volgende onderdelen:

  1. Type met voorbeelden (de voorbeelden zijn ter illustratie; ik ben niet volledig en spreek ook geen voorkeur uit voor een product).
  2. Wat is het?: korte omschrijving.
  3. Toepassingen: wat kun je er mee? Ik hanteer daarbij deze pragmatisch gekozen onderverdeling, die ook gebruikt kan worden om te zoeken via de zoekoptie van de tabel.
  4. Sterk: wat zijn de sterke kanten van de toepassing (in telegramstijl, wederom onvolledig)?
  5. Zwak: wat zijn minder sterke kanten van de toepassing (idem)?
  6. Aandachtspunten (bij het gebruik, inclusief bijzonderheden).

Zoals gezegd pretendeer ik niet volledig te zijn. Ik wil de tabel ook aanvullen met andere typen leertechnologieën (dus niet met merknamen).

Ik ben daarom benieuwd naar jullie feedback, al realiseer ik me dat de vakantieperiode niet het meest geschikte tijdstip hiervoor is.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Handig overzicht.
    Ik mis nog iets met flashcards en de vergeetcurve. Maar die zou je ook bij toetsen kunnen plaatsen.
    In het primair onderwijs is digibordsoftware -denk ik- de meest gebruikte leertechnologie. Prowise, Gynzy of methodegebonden.
    Verder zie ik in jouw overzicht geen adaptieve systemen (oefen- en toetssoftware) terug zoals Rekentuin/Taalzee, Muiswerk, Snappet of Gynzy Kids. In het primair onderwijs zijn dit leertechnologieën die met veel interesse gevolgd worden. Of denk jij daar anders over? Ben benieuwd naar jouw ideeën daarover.

  2. Ik houd me weinig bezig met primair onderwijs. Dit overzicht is oorspronkelijk gemaakt voor het HBO. Daarom staat digibordsoftware er niet bij. Daar houd ik me eerlijk gezegd ook niet echt mee bezig. Adaptieve programma’s zijn wel actueel binnen het HBO (Rekentuin etc minder). Wellicht dat ik die nog ga toevoegen. Dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.