Pleidooi kwaliteitskeurmerk reanimatieapps

Binnen App stores is een groot aantal apps voor smartphones te vinden die gebruikers kunnen voorbereiden op het uitvoeren van reanimaties. Een goede zaak. Ware het niet dat de meeste reanimatieapps niet voldoen aan de laatste medische richtlijnen en onvoldoende gebruiksvriendelijk zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een aantal van mijn collega’s, die daarom pleiten voor een keurmerk.

ReanimatieappsReanimatie is van groot belang. De overlevingskans bij een hartstilstand neemt sterk toe als burgers weten hoe zij kunnen reanimeren. Reanimatieapps kunnen op zich een belangrijke rol spelen als middel om mensen te instrueren over reanimeren. Een aantal collega’s van het Welten-instituut heeft de afgelopen tijd 61 apps onderzocht op de kwaliteit van de medische informatie (betrouwbaarheid) en op de praktische bruikbaarheid. Van de uitkomsten word je helaas niet vrolijk:

  • Slechts 14 van de 61 apps gaan uit van de meest recente medische richtlijnen (mond-op-mond beademing is bijvoorbeeld niet meer noodzakelijk).
  • Vijf van de 14 betrouwbare reanimatieapps blijken ook positief te scoren op een ‘usabilitytest’. Eén ervan is de app van de Nederlandse Hartstichting.

Gezien het maatschappelijke belang en het snelle veranderende aanbod aan apps, pleiten de onderzoekers daarom voor de invoering van een Europees Keurmerk dat bijvoorbeeld geïnitieerd kan worden door de Europese Reanimatieraad. De Nederlandse Hartstichting ondersteunt dit pleidooi.

Dit noem ik nu eens maatschappelijk relevant onderzoek naar technology enhanced learning!

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Recent heb ik een AED reanimatie cursus gevolg via Hartveiligwonen.nl. Ik ben dan ook van mening dat een app in geval van nood onvoldoende werkt. Reden hiervoor is dat reanimeren vooral geleerd wordt door het te doen (ga maar eens 15 minuten reanimeren). Hoe hard moet je drukken en hoe vaak moet je pompen en beademen afwisselen? Kortom, weet hoe te handelen door het te doen en zo routine op te bouwen. De app van HartveiligWonen werkt ism met de 112 meldkamer. Deze stuurt een bericht uit die opgeleide en gecertificeerde vrijwilligers in de directe omgeving oproept te gaan handelen. voor de volledige werking zie https://www.youtube.com/channel/UCPtbYzNWYDCGnd4BgrV5nmQ

    De app is ontwikkeld door ACM opleidingen in Elburg (onderdeel van Conexxion). Hun visie op leren is zeer vooruitstrevend en is een prachtige balans van eenvoud en innovatie. Jaarlijks leiden zij zo’n 44.000 cursisten op variërend van BHV tot ambulance chauffeur of ambulance broeder. Ook hebben zij ism met een VMBO school een Lego simulatie ontwikkeld om rampenoefeningen (bijv een crash met een Airbus of Boeing) goedkoper en eenvoudiger te kunnen oefenen. Naast e-learing werken zo ook met simulaties en social learning. Ambulance chauffeurs oefenen bijv. eerst in de simulator en gaan dan pas de weg op. Ze rijden dan in een busje met naast de instructeur achterin ook de medecursisten. Tijdens de rit rijden de medecursisten mee door onderweg online hun eigen keuzes te maken. Na iedere rit krijgt de chauffeur dus feedback van zijn medecursisten en de instructeur. De innovaties van ACM Opleidingen worden inmiddels ook in andere werelddelen toegepast en geïmplementeerd. Ik breng je graag met ze in contact, mocht je interesse hebben.

  2. Je moet zo’n app niet beschouwen als een vervanging van een cursus. Is meer bedoeld voor mensen die normaliter geen reanimatiecursus volgen. Een alternatief voor ‘niets’, dus. Ik weet niet of mijn collega’s de app, die jij hier beschrijft, ook meegenomen hebben in hun analyse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.