Protocol social media voor bedrijven (#in)

Mijn collega Tim Durawski (@timdurawski) tipte me over het social media protocol dat de vakbond CNV heeft ontwikkeld. Het CNV gebruikt dit protocol zelf, en staat anderen toe om het protocol ook te gebruiken (een Creative Commons licentie ontbreekt overigens).

Wat opvalt, is de positieve en realistische toon:

Uitgangspunt is dat social media een waardevolle bijdrage aan de organisatie leveren, zoals e-mail en internet dat ook hebben gedaan en nog steeds doen. Bij nieuwe ontwikkelingen zie je vaker dat een aantal werkgevers en werknemers vooral de bedreigingen zien, anderen vooral de kansen. Om verschillende denkbeelden over het gebruik van social media in organisaties niet te laten leiden tot misverstanden is dit protocol ontwikkeld.

De gedragscode bestaat uit vijftien regels, waarbij terecht een sterk beroep wordt gedaan op de persoonlijke verantwoordelijkheid. Verder is een dialoog hierover erg belangrijk: er wordt een aantal keren gesproken over afspraken maken en contact zoeken. Het document maakt ook een onderscheid tussen medewerkers: afhankelijk van de positie hebben sommige medewerkers een bijzondere verantwoordelijkheid. Daarnaast zijn vertrouwelijkheid en schadelijkheid voor mij kernbegrippen in dit protocol.

De vraag is natuurlijk: wie bepaalt wanneer een bericht schadelijk is voor de organisatie? Kritiek en kritische feedback kunnen leiden tot verbeteringen, en dus niet schadelijk zijn. Anderzijds is het de vraag of je als medewerker hiervoor bijvoorbeeld een persoonlijke weblog moet gebruiken. Wellicht wel, als leidinggevenden minder goed toegankelijk voor medewerkers zijn en je geen andere media tot je beschikking hebt. Persoonlijk zal ik dit niet doen.

Ik ben best positief over deze gedragscode. Vooral een dergelijk protocol de dialoog binnen organisaties over wat kan en niet kan, op gang brengt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Beetje late reactie, maar ik was even aan het googelen om te kijken of mensen de update van het social media protocol al opgevallen was (afgelopen week op onze site gepubliceerd).
    Maar, je opmerking over Creative Commons klopt niet helemaal. Sinds jaar en dag staat in onze disclaimer al, dat onze content valt onder de CC-licentie
    http://www.cnv.nl/disclaimer/
    gr,
    Martin van der Linden
    CNV Vakcentrale

  2. Wilfred,
    Enkele links in je eigen artikel en in reacties werken niet meer.
    Gr. Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.