Redenen om de Khan Academy te gebruiken

Logan James Ivey is erg enthousiast over de Khan Academy, waar duizenden instructievideo’s te vinden zijn. Volgens hem zijn er drie redenen om dit initiatief te gebruiken. Ik kan nog wel enkele redenen bedenken.

Ivey omschrijft Salman Khan als ‘de docent van je dromen’:

Khan explains more than just how to do problems, but actually gives you the intuition behind them.

Volgens hem zijn er drie redenen om de video’s te gebruiken:

A. Kennis opfrissen.
Op school zijn tal van onderwerpen aan de orde gekomen. Op een gegeven moment vergeet je kennis, als je deze niet dikwijls toepast. De video’s van de Khan Academy kun je dan gebruiken om je geheugen op te frissen. Dit is volgens mij de meest voorkomende reden om de video’s te gebruiken. De Khan Academy heeft zelfs een apart onderdeel ‘test preparation‘ voor examentrainingen, waarmee ze overigens aansluiten op één van de negatieve aspecten van het huidige onderwijssysteem (leerlingen leren voor examens en toetsen, niet voor het leven; zeer vrij naar Seneca).

B. Studeren. Je kunt het materiaal gebruiken, in plaats van studieboeken. Video maakt wiskunde en natuurkunde meer aanschouwelijk. De theorie gaat meer leven.

C. Voorkennis testen. Je kunt de video’s bekijken om in eigen tijd en tempo na te gaan of je voldoende voorkennis hebt om een bepaalde cursus te gaan volgen. Aan de hand van de voorkenniseisen selecteer je video’s. Daarmee krijg je een beeld om je de stof beheerst.

Ik denk dat er nog andere redenen zijn om de video’s van de Khan Academy te bedenken, mits je de Engelse taal voldoende beheerst (een Nederlandstalige variant is in ontwikkeling).

D. Oriënteren. Is wiskunde of economie wat voor mij? Je kunt de video’s bekijken om te checken of het betreffende vakgebied aansluit bij jouw interesses, passie en talent.

E. Het vak afkijken. Bestudeer als docent in opleiding de video’s om de sterke en minder sterke kanten van de manier van instructie te analyseren.

Uiteraard bevat de Khan Academy meer dan instructievideo’s, zoals de oefeningen met game-elementen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Khan Academy is inderdaad een optie voor een opfrissertje van een stukje middelbare school wiskunde en natuurkunde. Maar een kritische noot is op z’n plaats. Als ik de “lessen” uit de Humanities sectie bekijk wordt ik wat minder enthousiast. De oversimplificatie en soms ook gewoon misleidende (persoonlijke) interpretatie van kleine stukjes geschiedenis zijn in mijn ogen een misser.
    Mijn advies blijf bij de beta-wetenschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.