Reflecties op SXSW: meer nadruk op de maatschappelijke impact van nieuwe technologie

In deze blogpost wil ik aandacht besteden aan twee video’s waarin een aantal deelnemers terugblikt op het evenement SXSW. Elk jaar wordt in Austin via een mega grote conferentie aandacht besteed aan nieuwe technologische ontwikkelingen.

In de eerste video spreken Roeland Stekelenburg en Erwin Blom van Fast Moving Targets met Jeroen van Erp van Fabrique en de TU Delft. Hij heeft SXSW dit jaar voor de 19de keer bijgewoond. Belangrijke onderwerpen uit dit gesprek:

  • Er was minder aandacht voor wat de technologie is en hoe je deze kunt gebruiken, en meer aandacht voor de impact van technologie (waarom, waartoe). Moeten we een bepaalde toepassing wel willen? Welke gevolgen zijn er voor inclusiviteit?
  • AI en data zijn heel belangrijke thema’s.
  • Men worstelt met de beloften van nieuwe technologieën. Jeroen heeft bijvoorbeeld geen voorbeelden van AI gezien, die verder gaan dan taakgedreven technologie.
    “We zijn geboren onder het sterrenbeeld Labrador. Iemand gooit een bal, we rennen er achteraan en voor je het weet lig je in een sloot”. We zijn dol op beloftes, maar we zijn er nog lang niet. Behalve op sommige specifieke gebieden, bij grote hoeveelheden data (diagnose van bepaalde aandoeningen via AI).
  • Er is sprake van een vertrouwenscrisis ten aanzien van grote technologie bedrijven.
  • Ontwikkel toepassingen waarbij data wordt gebruikt waar mensen echt zelf wat aan hebben, hun leven beter van wordt, en waarbij gebruikers controle hebben over hun data. Privacyvraagstukken worden daarna wel opgelost. Mensen gaan zich dan anders gedragen.
  • We zijn dol op gratis. Realiseer je dat je daar dan met je data voor betaald. Of betaal je liever een abonnement aan Facebook? We hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.
  • Er is sprake van continuïteit in technologie. Van evoluties, niet van revoluties.
  • Neem één of twee thema’s als je naar SXSW gaat, en houd daar aan vast.

In onderstaande video maken de Grumpy Old Men de balans op van SXSW 2019. Het zijn Michiel Berger, Erwin Blom en Michiel Buitelaar. Roeland Stekelenburg interviewt.

  • Er is aandacht voor de menselijke component van technologie. Wat doen we ermee? Hoe zorgen we voor diversiteit of inclusiviteit? Deze ontwikkeling is verleden jaar ingezet, en zet zich nu voort. Is technologie wel nodig voor wat je wilt bereiken?
  • AI is de hype voorbij. Het is een stap voorwaarts. Het is iets wat we als mensen niet goed kunnen.
  • Er zit heel veel interpretatie aan data die wordt gebruikt om software te trainen. Bijvoorbeeld als het gaat om gezichtsherkenningen. Dat kan tot kwalijke situaties leiden, zoals racisme. Is dit wat we willen?
  • Er komen tijdens SXSW ook bizarre en zeer diverse thema’s aan de orde zoals het beheer van Instagram-accounts door honden, canabis en blockchain of AI en religie.
  • Als je de nadruk legt op ‘disruptie’ bij nieuwe technologie, dan maak je mensen bang. Niet handig, want dat roept weerstanden op.
  • Heel veel mensen zijn niet op zoek naar uitdagingen en passie. Die willen een baan en op tijd thuis zijn. De gezwollen praatjes over de grote gevolgen van digitalisering zijn voor grote groepen niet relevant.
  • Ondanks dat we weten dat de impact van nieuwe technologie op korte termijn wordt overschat en op lange termijn wordt onderschat, gelooft menig ‘evangelist’ (mijn typering) toch weer dat blockchain-technologie morgen de wereld gaat veranderen. Fundamentele veranderingen vinden echter niet van vandaag of morgen plaats.

“Fast Moving Targets is een netwerk van digitaal experts, media specialisten en innovatie deskundigen dat personen, bedrijven en organisaties helpt de snel en continu veranderende digitale wereld te begrijpen en de nieuwe mogelijkheden die dit biedt te benutten”.

Ik vind FMT een mooie bron van informatie als het gaat om digitalisering. Als blijk van waardering ben ik onlangs lid geworden: https://fastmovingtargets.nl/members/

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.