Samenvattingen bestuderen via algoritmes

Tijdens de laatste editie van de Online Educa kwam ik een bedrijf tegen dat samenvattingen aanbod van meer dan 18.000 boeken. “Welke geavanceerde toepassing van artificiële intelligentie zit daar achter?”, vroeg ik me af.

Het in 1999 opgerichte bedrijf getAbstract heeft als missie het vinden, beoordelen en samenvatten van relevante kennis om mensen te helpen betere beslissingen te nemen in het bedrijfsleven en in hun privéleven. Je kunt als individu of organisatie een abonnement nemen op hun diensten. Je krijgt dan toegang tot handige samenvattingen van meer dan 18.000 boeken (o.a. over leiderschap en marketing).

Ik vermoedde dat een geavanceerde vorm van ‘machine learning’ verantwoordelijk was voor de productie van deze samenvattingen. Het bleek echter een team van redactieleden te zijn dat handmatig aan de slag gaat met het ontwikkelen van op zich handige samenvattingen.

Ik verwacht overigens dat dergelijke samenvattingen over niet al te lange tijd inderdaad door een computer geschreven zullen worden. Op dit moment is het al mogelijk om met behulp van een algoritme samenvattingen te bestuderen. Het Financieel Dagblad publiceert vandaag over een innovatieproject van de Universiteit Utrecht waarbij een algoritme in staat is relevante artikelen van niet relevante artikelen te scheiden. Honderd procent foutloos verloopt dat proces niet. Mensen maken echter ook foutloos.

Toepassingen op het gebied van artificiële intelligentie zullen in toenemende mate worden gebruikt om teksten te analyseren, inclusief het beoordelen van open vragen en essay’s. Daarna volgt het automatisch schrijven van niet-routinematige teksten.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: ,

Abonneer via email

Volg

Subscribe via RSS
juni 2019
M D W D V Z Z
« mei    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archief

Categorieën

Top

%d bloggers liken dit: