Slim communiceren met je netwerk (#in)

Ik maak vooral gebruik van vier sociale netwerken, voor verschillende doelgroepen:

  • Hyves, met name voor privédoeleinden.
  • LinkedIn, voor zakelijke contacten.
  • Facebook, met name ook voor zakelijke contacten.
  • Twitter.

Tweeps -mensen die twitteren- zijn een geval apart. De meesten hebben dezelfde beroepsmatige belangstelling als ik, maar delen ook privézaken met elkaar (denk aan emoties bij voetbaluitslagen, treinvertragingen, en dergelijke). Een aantal tweeps ken ik persoonlijk, waarbij persoonlijke communicatie -tot op zekere hoogte- ook publiek wordt gedeeld. Twitter is een ontzettend handig en snel medium om mensen te attenderen (bijvoorbeeld op artikelen, video's of bijeenkomsten), om vragen te stellen en te beantwoorden of om anderzins informatie uit te wisselen. Vooral dankzij applicaties op smartphones is Twitter een middel waarmee je altijd verbonden kunt zijn met je netwerk.

Op al deze netwerken kun je aangeven wat je aan het doen bent. Ook kun je er blogberichten op achter laten (integraal of via een verwijzing). Ik heb echter geen zin om steeds naar deze vier netwerken te gaan om bijvoorbeeld de status te updaten.

Daarom vind ik het erg handig dat ik kan instellen dat mijn blogposts -die ik via Typepad plaats- ook automatisch worden gepubliceerd op mijn netwerken. De kans dat je bijdrage wordt 'gezien' is groter, en je bereikt er verschillende doelgroepen mee. Ik krijg ook reacties op mijn bijdrages via de verschillende netwerken. Mensen, waarmee je via meerdere netwerken contact hebt, kunnen berichten snel scannen zodat het met de informatie-obisitas wel mee valt (is ook mijn ervaring als 'consument').

YouTube kent dezelfde optie (als je een video tot favoriet bombardeert), en dat geldt ook voor de social bookmarktool Delicious. Deze applicatie 'twittert' helaas alleen een link zonder toelichting (daarom staat deze optie bij mij weer uit).

Via Twitter kun je ook meteen je status op LinkedIn, Facebook en Hyves aanpassen. Een aantal mensen uit mijn LinkedIn-netwerk gaf echter te kennen daar niet altijd op te zitten wachten. Ook al was het laatst handig toen ik vast zat in het verkeer en geen telefoonnummer bij de hand had waarmee ik degenen die op mij zaten te wachten, kon bellen.

Maar in de regel had een aantal LinkedIn-connecties geen behoefte aan spinning resultaten, treinreizen of terrasbezoek bij Café Jos (althans niet aan de tweets daarover). Toen ik vandaag daarom de connectie tussen Twitter en LinkedIn wilde verbreken, zag ik de optie om alleen tweets voorzien van de hash tag #in automatisch op LinkedIn te plaatsen. Erg handig als je:

  • Via één kanaal wilt publiceren.
  • Mensen in je netwerk via meerdere kanalen wilt bereiken.
  • Mensen in je netwerk meer op maat wilt bereiken.

Heeft Facebook die mogelijkheid ook? En is er een handige applicatie (ook voor de iPhone) om reacties via één kanaal te ontvangen (niet zijnde e-mail)?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. Je verhaal is heel herkenbaar. Zelf twitter ik met Tweetdeck. Daar kun je ook je Facebook en LinkedIn account aan koppelen. Bij het versturen van een twee kun je aangeven of dit ook naar LinkedIn of Facebook moet worden gestuurd (hoewel ik dat meestal wel vergeet…). Een andere optie is misschien Ping.fm. Daarmee kun je bepalen of een status-update alleen naar twitter moet of ook naar de andere. En aangezien ping.fm is overgenomen door Seesmic, acht ik de kans groot dat deze functionaliteit in de Seesmic-app terug gaat komen.
    Groeten, Jaap

  2. @Jaap Walhout: Nooit geweten dat Tweetdeck -de applicatie die ik ook gebruik- die optie ook heeft. Dank. Ook voor de Ping.fm tip.
    @Kevin Van Eeno: jij ook bedankt voor de aanvulling.

  3. @Rvandenhoff: wel vaak van gehoord. Maar nog nooit op gekeken. Ik heb me net proberen te registeren, maar dat is niet gelukt. Meer dan een uur kreeg ik de melding dat mijn gegevens werden verwerkt. Schijnt toch niet gelukt te zijn, want ik moet weer allerlei gegevens invoeren….. 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.