Sociale media schadelijk? Stel eens andere onderzoeksvragen!

Ik word langzamerhand zo moe van dit soort berichten, dat ik de neiging krijg ze gewoon te negeren. Maar aan de andere kant wordt je eigen denken juist aangescherpt dankzij 'oppositionele' berichten.

Webwereld bericht namelijk weer over het schadelijke karakter van 'sociale media'. Applicaties als Twitter en Facebook zouden weer eens ten koste gaan van productiviteit, veiligheid en zelfs de moraal. Vooral het stellige toontje is dit keer erg storend ("Het is onomstotelijk bewezen….").

Natuurlijk: als je de hele dag loopt te twitteren over koetjes en kalfjes, kom je niet meer aan je werk toe. Net zo min als dat je de hele dag met collega's over voetbal of politiek praat, of -heel ouderwets- online kranten leest of op internet informatie opzoekt over hobbies als postzegels verzamelen of tuinieren.

Ik zou willen zeggen: formuleer eens wat andere onderzoeksvragen? Want kan er nu eens niemand onderzoek doen naar de vraag hoeveel het bedrijven oplevert als een werknemer in privétijd via social networking tips krijgt voor werkgerelateerde vraagstukken? Of hoeveel sneller een werknemer relevante bronnen vindt via Twitter en RSS, dan zonder sociale media?

Een geruststellende gedachte: welke technologie of tool heeft niet bij de introductie ervan onder vuur gelegen?.

Nee, doe mij dan maar liever een meer gedegen bijdrage over de zinvolheid van sociale media voor organisaties en individuen (tip van @MiekS via Twitter), dan een artikel met een hoog Luddite-gehalte.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.