Sociale contacten

De gesprekken buiten het officiële programma om, zijn wellicht de belangrijkste (leer)activiteiten van een internationaal congres. “To know who” is inderdaad een zeer belangrijk type kennis. De gesprekken gaan over wisselende ervaringen met elektronische leeromgevingen, de complexe praktijk van samenwerkend “elektronisch leren”, de rol van uitgevers bij contentontwikkeling (in relatie tot initiatieven als Espelon en Merlot) en het gebruik van ICT voor informeel leren (en in het bijzonder het gebruik van weblogs en wiki’s). Verder heb je het natuurlijk ook over de bezienswaardigheden en boeiende (helaas niet zo fraaie) historie van Berlijn. Zoals gisteravond, in Café Einstein: een restaurant met een bijzondere uitstraling en mooie menukaart. Eén van mijn disgenoten vroeg of ik in Berlijn woonde, nadat ik een wandelroute had geschetst langs belangrijke trekpleisters (een route die ik het ’s morgens voor de tweede keer in mijn leven af heb gelegd).

Toen ik rond middernacht op mijn hotelkamer arriveerde, en de TV aanzette, zag ik nog net een In Memoriam van Bernhard. De Duitse commentator gaf o.a. aan dat hij tot zeer kort voor zijn huwelijk met Juliana nog lid was van de NSDAP. Dit bleek uit archiefdocumenten van de Burgerlijke Stand, ondanks dat het Nederlandse koninklijk huis dit nog steeds ontkent. De Duitse voice-over gaf overigens ook aan dat dit destijds geen probleem was. Koningin Wilhelmina stuurde de Führer immers tot 1940 elk jaar een felicitatietelegram ter gelegenheid van zijn verjaardag (en vice versa). Om je dood te schamen als je ’s ochtends de Topographie des Terrors hebt bezocht….

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Einstein is inderdaad een leuke tent, aan het einde van die straat van het hotel toch? Zijn wij vorig jaar ook geweest, erg leuk!
    Neem je voor je Utrechtse collega’s wel wat lekkers mee (duitste koekjes voor het consortium overleg 🙂 )
    Willeke

  2. Hoi Willeke,
    Ja, verleden jaar ben ik er ook met Eric Driessen en Jan van Tartwijk geweest. Ik zal kijken of ik koekjes voor het BBC kan scoren.
    Tot dinsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.