Start persoonlijke leeromgeving TU Graz (#in)

Martin Ebner meldt dat de TU van Graz (Oostenrijk) vanaf vandaag een persoonlijke leeromgeving (PLE) gaat 'uitrollen' (ik zal niet uitwijden over de mogelijke paradox in deze formulering). Zij hebben anderhalf jaar gewerkt aan de ontwikkeling hiervan.

Het mooie is dat de TU Graz ook een gastaccount heeft, zodat belangstellende externen deze PLE ook kunnen bekijken. Als je inlogt, zie je dat de PLE bestaat uit een persoonlijke desktop. Links staat een navigatiemenu. Rechts bestaat de pagina vooral widgets. Gebruikers kunnen deze pagina zelf aanpassen door widgets (bijvoorbeeld van Twitter, Facebook en Google Maps) te verwijderen of toe te voegen (dit laatste mogen gasten niet). Vergelijk het met iGoogle.

Als je op het linkermenu klikt, krijg je opties te zien die ook leiden naar pagina's met widgets. Bijvoorbeeld naar My TeachCenter (cursussen voor docenten; in de demo leeg) of naar My TU Graz Online, waar je leeractiviteiten en docenten kunt vinden (zie onderstaande afbeelding).

Personal Learning Environment - Graz University of Technology

My CommunicationCenter leidt bijvoorbeeld naar een pagina met widgets van facebook, nieuwsgroepen en je mailaccounts. Gebruikers worden ook aangemoedigd zelf widgets te ontwikkelen.

Wat mij opvalt, is dat lang niet inhoud even geschikt is voor een widget. Informatie over leeractiviteiten bestaat bijvoorbeeld uit veel tekst. De interface is m.i. dan niet gebruikersvriendelijk. Daarnaast heb ik niet duidelijk voor ogen of de TU Graz deze PLE wil gebruiken om alternatieve manieren van leren te ondersteunen. De inhoud van de demo komt op mij nogal aanbodgestuurd over.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.