Stereotype beelden net-generatie kloppen ook niet in Zweden

Aan de hand van een Zweeds onderzoek naar internetgebruik verkent promovenda Sheila Zimic enkele stereotypen over de 'net generatie'. En wat blijkt: ook Zimic komt tot genuanceerde bevindingen. 

Praktisch alle 12-30 jarigen maken in Zweden gebruik van internet, net als andere leeftijdsgroepen (de meerderheid van de niet-gebruiker is ouder dan zestig jaar). Oudere jongeren maken vaker gebruik van internet, dan de groep 12-16 jarigen. De groep 21-25 jarigen gebruikt gemiddeld meer dan 23 uur per week internet. De groep 36-46 jarigen gebruikt internet intensiever dan de groep 12-16 jarigen.

Het onderzoek laat ook zien dat jongeren tussen de 12 en 16 jaar op school geen grootschalig gebruik maken van het internet (jongeren, ouder dan 16 jaar hebben daar meer gelegenheid voor):


school doesn’t seem to be the arena for 12-16 year olds to take up opportunities online.


Jongeren die thuis weinig gelegenheid hebben om online te gaan, kunnen dat op school niet compenseren.

Als het gaat om het gebruik van web 2.0, dan valt op dat social networking sites het meest worden gebruikt door 17-20 jarigen (67%), terwijl eenderde van de 31-35 sites als Facebook of MySpace gebruikt. Weblogs worden sowieso in geringe mate gebruikt (het meeste door de 17-20 jarigen).

Opvallend, tenslotte, is ook dat jongeren zich lang niet altijd even bekwaam achten als het gaat om het gebruik van ICT. Zimic concludeert:


Although the vast majority of ‘net geners’ are Internet users and think of themselves as fairly or very competent in using computers, it doesn’t mean that they all use the Internet in the same way and are equally competent. This was found to be the case for the youngest age group (12-16 year olds) in comparison with older cohorts.


Kortom: de stereotype beelden die aan de 'net generatie' worden toegedicht, kloppen ook niet in Zweden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Het is ook een denkfout om te denken dat jongen zo bekwaamd in ict en media zijn, omdat ze de eerste generatie zijn die er mee opgroeit.
    Het enige wat je kan zeggen over de netgeneratie is dat ze een generatie zijn die zich vormt, ontwikkelt en opgroeit in een sterke digitale en gemedialiseerde samenleving. DAT is kenmerkend aan de Net-generatie. De wereld waar ze zich in vormen. Niet zozeer dat ze goede vaardigheden er in hebben.

  2. @Jeroen Gerth: zo wordt echter niet omgegaan met het begrip “netgeneratie” (maar daar hebben we het al vaker over gehad).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.