Storify (#in #boektweepuntnul)

Gisteren is BoekTweePuntNul uitgekomen. Een boek waarin lezers kort,maar helder geïnformeerd worden over 125 social media + web 2.0 applicaties en webtools. Ik heb onderstaande bijdrage over Storify geschreven.

Wat is Storify en wat kun je ermee?

Storify is een internetapplicatie waarmee je digitale verhalen kunt maken met behulp van sociale media. Het is een tool -nu nog Beta- waarmee je zelf een soort artikel kunt maken met behulp met artefacten van diverse sociale media zoals Twitter, Facebook, Flickr, YouTube, Google Reader, en dergelijke. Het artikel bestaat dan onder meer uit tweets, foto’s, video’s, en blogposts. Je logt in met je Twitter-account en kunt aan de slag. Het eindproduct deel je weer met anderen, bijvoorbeeld door het in te bedden in je weblog of door het te tweeten. Origineel, eenvoudig en vooral veel belovend voor de toekomst (als de tool de Beta-fase is ontstegen).

 Ontstaansgeschiedenis Storify?

 Storify heeft begin 2011 het licht gezien. De applicatie is gestart door mensen met een journalistieke en technologische achtergronden die vinden dat vele ‘stemmen’, die actief zijn op sociale media, breder gehoord mogen worden.

Doel Storify? 

Storify heeft eigenlijk drie doelen. In de eerste plaats wil de applicatie mensen in de gelegenheid stellen om, bijvoorbeeld rond belangrijke gebeurtenissen, tweets, online foto’s, video’s en teksten vast te leggen. Op de tweede plaats wil Storify mensen in staat stellen aan de hand van diverse sociale media een verhaal te vertellen. Verhalen zijn van oudsher krachtige middelen voor kennisdeling en identiteitsvorming. Op de derde plaats wil Storify gebruikers in staat stellen om informatie en interacties te filteren en te cureren.

Storify

-       Eén van de oprichters (Xavier Damman) is Belg

-       Begin juli 2011 was Storify nog steeds in de Beta-fase

-       Je kunt met je Twitter-account inloggen bij Storify

-       Er wordt gebruik gemaakt van openbaar beschikbare informatie, in overeenstemming met de voorwaarden voor het gebruik van de bronnen die worden gebruikt.

-       De samengestelde verhalen zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines.

-       Je kunt mensen ook volgen op Storify

-       Via een bookmarklet kun je snel blogposts en dergelijke toevoegen aan verhalen.

Bijzondere gebruiksmogelijkheden Storify

Heb je geen tijd, zin of inspiratie om YouTube-video’s te maken of te bloggen, dan biedt Storify je de mogelijkheid om toch een stem te krijgen op internet, en relevante informatie met anderen te delen.

Je kunt leerlingen verhalen laten maken over actuele thema’s, waarbij je gebruik maakt van diverse artefacten van sociale media. Leerlingen leren zo ook online informatie te filteren. En zij creëren producten waar zij trots op kunnen zijn.

Storify handleiding

http://storify.com/storifyfaq/need-some-help-weve-got-screencasts

Storify – jargon

To storify betekent eigenlijk verhalen samenstellen of vertellen. Bij persbureau Associated Press kregen journalisten vaak van redacteuren het verzoek een verhaal te schrijven over een onderwerp: “Can u pls storify?

Storify tip (indien mogelijk ook een tip voor gebruik in het onderwijs)

Kies een authentiek onderwerp en begin. Voorwaarde is wel dat je bekend bent met de diverse sociale media die worden gebruikt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.