Talent Event: een leerzame ontmoetingsplaats voor HRD Professionals (#in)

Vandaag heb ik een bijdrage mogen leveren aan Talent Event, een “inspirerende en leerzame ontmoetingsplaats voor HRD professionals uit de opleidingskundige praktijk”. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de bachelor opleiding Opleidingskunde van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Studenten Opleidingskunde, alumni en relaties van de opleiding konden workshops volgen en in drie rondes in gesprek gaan met ‘auteurs’ op het gebied van HRD.

Ik was als edublogger één van de auteurs, naast mijn oud-collega Eric Mooijman (van het standaardwerk Strategisch Opleiden en leren in organisaties), Nick van Dam (auteur van meerdere boeken op het gebied van e-learning, en initiatiefnemer van E-learning for Kids) en de eminent grise op het gebied van opleiden Joseph Kessels.

Mijn gesprekken waren zeer divers van aard. Ik heb met deelnemers gesproken over trends op het gebied van leren (o.a. over de relatie tussen formeel en informeel leren, en over het belang van de context bij het bepalen van leeractiviteiten en het gebruik van ICT hierbij), over sociale media en leren in het algemeen, over mijn werkzaamheden bij de Open Universiteit, over e-learning in de zorgsector en over de manier waarop ik zelf sociale media gebruik (o.a voor mijn eigen leren).

Ik heb ook mensen leren kennen, die ik alleen via Twitter volgde (of die mij volgden). Ik ben zelfs iemand tegen gekomen die ik van mijn eerste periode bij Gilde Opleidingen kende (begin jaren negentig) en een collega-afdelingsvoorzitter uit de jaren negentig van de vorige eeuw (toen ik voorzitter was van GroenLinks Nijmegen). To know who is nog steeds een heel belangrijke vorm van kennis.

De bijeenkomst werd afgesloten met een Durf te Vragen-sessie door Sander Datema. Dit concept gaat er vanuit

  • dat je meer weet dan je weet,
  • dat er altijd mensen zijn die anderen willen helpen,
  • dat vragen ‘heilig’ zijn (niet worden bekritiseerd),
  • dat tips altijd in dankbaarheid worden aanvaard,
  • en dat goede vragen beginnen met ‘hoe’ en niet met ‘wie’ of ‘wat’ (die werken namelijk beperkend bij het bedenken van antwoorden).

Ik kende de hash tag #durftevragen (nu #dvt), en had ook van de bijeenkomsten gehoord. Maar ik had nog nooit een bijeenkomst bijgewoond. Mooi om te zien hoe mensen met vragen geholpen worden.

Al met al een origineel initiatief van deze opleiding.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *