Twitter chats in het onderwijs? (#in)

Mashable presenteert zeven tips voor het opzetten van Twitter chats. Daarbij organiseert een netwerk van mensen zich rond een bepaalde hash tag, om gedurende een bepaalde periode te discussiëren over een bepaald onderwerp.

Ik ken geen voorbeelden hiervan binnen het onderwijs. Althans geen voorbeelden van groepen lerenden die bijvoorbeeld over een bepaalde ontwikkeling via Twitter met elkaar van gedachten wisselen. Terwijl zo'n discussie wel een mooie, eenvoudige, manier kan zijn om de muren van de school te doorbreken. Vooral nu Twitter ook onder jongeren aan populariteit wint (met dank aan de Voice of Holland en X-factor).

De zeven tips spreken voor zich. Voor onderwijsdoeleinden zou ik er nog drie aan tie willen voegen:

  1. Mobiliseer via je netwerk andere groepen lerenden om te participeren.
  2. Spreek af wie fungeert als moderator, en bijvoorbeeld tweeps aanspreekt op niet-passende tweets (taalgebruik, off topic bijdragen, enzovoorts).
  3. Bed de Twitter chat in binnen je curriculum (voorkom vrijblijvendheid).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. Dag Wilfred,
    Je kent wel de twitter chat onder de hashtag #netwijs, elke disdag tussen 12 en 2 uur? Ook dat is een groep lerenden. Niet leerlingen binnen school, maar professionals binnen hun werk. Mooi voorbeeld van informeel leren, want waarom zou je twitter chats willen beperken tot formele leersituaties?

  2. Ik wilde ook #netwijs noemen. Ik heb zelf #ungs11 gebruikt voor examens geschiedenis op UniC dit jaar, nog wel vrijblijvend. Het leuke was dat er op het eind ook een paar leerlingen van buitenaf zich er mee gingen bemoeien. Volgend jaar zal het niet meer vrijblijvend zijn.

  3. @Rinus Doornbos @Jelmerevers @Joitske Hulsebosch @Paul de Maat: volgens mij heb ik de hash tag wel eens voorbij zien komen. Maar verder kende ik het inderdaad niet. Leuk initiatief. Maar het betreft idd nie-zoals Paul al schrijft- een groep leerlingen binnen of buiten een school. Ik zou twitter chats zeker niet willen beperken tot formele leersituaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *