Veranderkracht: dromen, durven, doen (#in #compcit)

Ben Tiggelaar benadrukte tijdens CompetentCity dat veranderingen nooit meer over gaan. Je moet dus structureel en continu werken aan je veranderkracht. Enkele wetenswaardigheden die hij op een vlotte manier met de zaal deelde:
– Gedrag volgt lang niet altijd de intenties.
– Kleine acties zijn belangrijker dan grote beslissingen.
– Het grootste deel van ons gedrag vindt onbewust plaatst (95%). Niet gepland. Maar automatisch. Prikkels in de directe omgeving bepalen gedrag.
– Ook geloven in verandering doe je automatisch…of niet! Ervaringen kunnen bijdragen aan aangeleerde hulpeloosheid (het werkt toch niet). Maar ervaringen kunnen ook bijdragen aan een gevoel dat veranderingen kunnen werken.

Drie suggesties:
– Mindset: je kunt verschillende mindsets hebben, die bevorderend dan wel belemmerend zijn voor veranderingen (vast denken vs groei denken). Ook de ervaringen van derden beïnvloeden dat. Verspreid dus verhalen dat veranderingen toch gelukt zijn.
– Strengthbased leadership: als je succes wilt, moet je succes onderzoeken en niet wat mis is gegaan. Zoek naar de positieve uitzonderingen en bouw daar op door. Binnen organisaties met een 'reparatiefocus' voelen medewerkers zich amper gemotiveerd. Binnen organisatie met een focus op sterke kanten ligt dat percentage veel hoger.
– Wat motiveert kenniswerkers? Als zij vooruitgang ervaren (Teresa Amabile).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.