Verzet tegen marktwerking op het gebied van leren

In Groot-Brittannië is de conservatief-liberale regering van David Cameron hard bezig met de invoering van marktwerking binnen het onderwijs. Hier komt steeds meer verzet tegen.

Docent Rob Watson heeft zijn bezwaren op een rij gezet.

  • Binnen het hoger onderwijs zijn de collegegelden als gevolg van marktwerking binnen twee jaar verdrievoudigd.
  • De vertrouwensband tussen lerende en docent wordt verbroken. Wat rest, schrijft Watson, is een op transacties gebaseerde relatie, waarbij de lerende verwacht functionele vaardigheden te verwerven die bij een bepaalde professie behoren.
  • Het onderwijs wordt versmald tot het snel behalen van kwalificaties die nodig zijn voor een bepaald beroep, terwijl onderwijs lerenden breed zou moeten voorbereiden op het functioneren binnen de huidige samenleving. Dat gaat ten koste van innovatie en creativiteit.
  • Watson schrijft eveneens:


    But what happens when individuals want to challenge the status quo or want to develop new ways of thinking and acting? Will the market provide the freedoms that are required by dissident and enquiring minds, who want to test the ethical and sustainable basis of the marketplace, or will academics and teachers be reduced to playing and gaming the system for commercial advantage alone?

     

De commercialisering van het onderwijs is voor Peter Sloep aanleiding om zich achter de oren te krabben over massive open online courses. In de VS lijken MOOC’s steeds vaker beschouwd te worden als goedkoop alternatief voor de massa, terwijl het dure eliteonderwijs op de campussen van Yale of Stanford bedoeld is voor de ‘happy few’ die het kunnen betalen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Bij marktwerking zou je ook positief kunnen denken dat de kwaliteit verbetert omdat de inkopende partij of individuele lerende kritischer wordt.
    Helaas is dat ook bij ons (zie het failliet van educatie bij ROC’s en NT2 en NT1) ook niet zo. Zodra geld een rol gaat spelen wordt gewoon “het goedkoopste” gekozen en amper gelet op de inhoud en kwaliteit.
    Is het niet net zo bij aanbestedingen?

  2. Marktwerking werkt lang niet altijd. Aanbestedingen zijn daar niet helemaal mee te vergelijken. Zij hebben er aan de ene kant voor gezorgd dat leveranciers kritischer zijn gaan kijken naar kostenposten. Aan de andere kant zie ik ook veel bureaucratie, hoge drempels voor kleine bedrijven, schijnkeuzevrijheid en inderdaad lage kosten ipv goede kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.