Vragen bij cloud computing (#in)

Cloud computing is binnen het onderwijs een zeer actueel thema. Tegelijkertijd leven er nogal wat vragen over dit thema. Het artikel Is there safety in the cloud? verkent deze vragen rond veiligheid, data integriteit, eigenaarschap, vertrouwen in de leverancier en privacy. De auteurs stellen onder meer dat requests for proposals meer rekening zouden moeten houden met het kritische karakter van informatie die in de 'wolk' wordt opgeslagen.

Wat doe je bijvoorbeeld met authenticatie? Maak je gebruik van de logingegevens van de instelling (waartoe je een derde partij dan toegang toe geeft)? Hoe zit het met de beveiliging van het datacentrum zelf? En welke partij voert audits uit?

Het artikel geeft voorbeelden van hack-pogingen bij cloud computing. Jij als systeembeheerder van de organisatie die diensten afneemt, hebt geen zicht op die 'inbraakpogingen'. Encryptie van data is dan belangrijk.

Deze bijdrage beschrijft een aantal aspecten en vragen waar je rekening mee moet houden als je besluit om data en applicaties via 'de wolk' toegankelijk te maken. De auteurs maken duidelijk dat de ICT-afdeling minder controle heeft over een aantal processen, terwijl de organisatie wel verantwoordelijk blijft voor de bescherming van data. Wetgeving op dit gebied, schrijven de samenstellers, staat nog in de kinderschoenen. Voordat je gebruik maakt van cloud computing moet je dus wel een aantal aspecten goed regelen. Dit artikel -vooral voor CIO's, informatiemanagers en ICT'ers- biedt goed zicht op deze aspecten. Andere publicaties over cloud computing stappen daar vaak snel overheen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.