Waarom ik woensdag 19 maart 2014 op GroenLinks stem (en niet op D66)?

Na de laatste Tweede Kamerverkiezingen had ik een behoorlijke kater. Maar overmorgen stem ik weer vol overtuiging op GroenLinks. Waarom?

GroenLinks speelt op lokaal niveau namelijk heel vaak de rol, die ik graag ook landelijk zou willen zien. Namelijk die van een grote politieke factor van betekenis. Of als kritische oppositiepartij, maar heel vaak ook als collegepartij. Nu gemeentes steeds meer te vertellen krijgen, is het zaak lokaal beleid zo duurzaam en sociaal mogelijk te maken.

In Nijmegen, waar ik woon, is GroenLinks momenteel de grootste partij die ook deel uit maakt van het College van Burgemeester en Wethouders. Dankzij GroenLinks maakt de gemeente veel werk van energiebesparing, natuurontwikkeling, een duurzame economie, het wijkgericht organiseren van ondersteuning en zorg, van sociale broedplaatsen en het verankeren van de positie van zelfstandige ondernemers in het economisch beleid.

De standpunten, die men inbrengt ten behoeve van de nieuwe collegevorming, spreken mij over het algemeen ook aan.

De Stem van Nijmegen bevestigt dit beeld.

Stem GroenLinks

Waarom geen D66?

Veel mensen binnen het onderwijs overwegen op D66 te stemmen. Ik hoor daar niet bij. Ik vind namelijk dat je nooit vanwege één issue op een politieke partij moet stemmen.

D66 lijkt in veel opzichten ook op de VVD. Zo wil men dat de gemeente zich niet bezig houdt met sociale woningbouw. Verder kiest men vooral voor lastenverlagingen (onder meer voor bedrijven) en bezuinigingen om de begroting op orde te brengen. Zij willen bijvoorbeeld dat rijksbezuinigingen op de gedecentraliseerde zorg niet uit gemeentelijke middelen mag worden opgevangen.

Ik (en GroenLinks) kies er eerder voor om de zwaarste lasten op de sterkste schouders te laten rusten, en voor gerichte investeringen in plaats van bezuinigingen. Bovendien moeten we ons realiseren dat het D66 is dat het kabinet Rutte in het zadel houdt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Ik ben het te dele eens met de stelling.
    Ja, GL als zelfstandige partij kan een goede keuze zijn. Wij “zitten” met een combinatie PvdA/GL en beider bloedgroepen mixen niet met elkaar.
    Nee, D66 is niet bezig om Rutte 2 in het zadel te houden maar om controlerend bezig te zijn binnen de coalitie. Als Rutte 2 valt zitten we nog vele maanden met de bebaken peren, en dat past nu echt niet in de reeds ingeslagen opgaande lijn naar economisch herstel.

Reacties zijn gesloten.