Wachtwoord raden dankzij vingervegen (#in)

Amerikaans onderzoek laat zien dat de vingervegen die gebruikers produceren op touch screens gebruikt kunnen worden bij het achterhalen van wachtwoorden. Dat bericht de AutomatiseringsGids:


Het opvallendste aan het onderzoek van de 5 wetenschappers is dat handelingen die de bezitter vaak uitvoert, een patroon achterlaten dat met de juiste belichting en fotografische apparatuur tevoorschijn te toveren is. In het gunstigste geval bleek dat patroon in 92 procent van de gevallen deels en in 68 procent van de gevallen geheel te reconstrueren. Onder minder ideale omstandigheden daalde het slagingspercentage tot- in het slechtste geval – 37 procent gedeeltelijke en 14 procent volledige identificaties.


De onderzoekers hebben met name gekeken naar het Android-besturingssysteem dat tot voor kort werkte met een patroongestuurde methode van wachtwoordinvoer. De onderzoeksresultaten worden uiteraard relevanter naarmate meer gebruik gemaakt gaat worden van aanraakschermen, bijvoorbeeld bij de iPad. Hoewel: als ik het scherm van mijn iPad bekijk, valt hier nauwelijks een patroon in te ontdekken…..

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Ik heb mijn iPad beveiligd met een pin code. Elke keer voor gebruik maak ik het scherm schoon met een doekje. Het was me al eerder opgevallen dat de vingerafdrukken van de code duidelijk zichtbaar werden. Gelukkig is de volgorde niet te zien maar het aantal mogelijke combinaties worden daardoor toch sterk verminderd lijkt me. Toch een nieuw beveiligings issue om rekening mee te houden lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.