Wat belemmert mobile learning binnen bedrijven?

Volgens Claire van Dashe & Thomson wordt de implementatie van mobile learning binnen het bedrijfsleven door een aantal factoren belemmerd. Daarbij valt op dat zij zich eenzijdig focust op cursussen en trainingen.

  • Kosten. Daarbij gaat zij er van uit dat bedrijven mobiele technologie betalen. Zij onderstreept dat mobiele technologie langszamerhand alomtegenwoordig is. Binnen veel bedrijven zijn het echter vooral managers die over smartphones beschikken. (Opvallend genoeg ligt daar Claire's focus op, op smartphones).
  • Compatibiliteit. Dat is inderdaad een issue. Gebruikers beschikken over diverse devices, met verschillende besturingssystemen. Het is ingewikkeld om “device-agnostic training content” te ontwikkelen. Zelfs als je minder contentgedreven bent, als het gaat om leren, dan is de afwezigheid van platformonafhankelijke, krachtige, apps om mee te leren een issue. Denk ook aan de toegenomen complexiteit voor ICT-beheer, als gevolg van deze incompatibiliteit.
  • Overbodigheid. Wat is de life cycle van een mobiele training? Hoe vaak zal deze onderhouden moeten worden? En wat als de doelgroep van bijvoorbeeld een online inwerkprogramma de organisatie dankzij de economische crisis en het last in-first out principe snel moet verlaten (en weinig nut heeft van deze cursus)?

De auteur denkt vooral aan smartphones, en aan trainingen en cursussen, als het gaat om mobile learning. Als je mobile learning vooral ook benaderd als informeel leren en leren van en aan elkaar, dan vallen een aantal belemmeringen weg. Het issue van compatibiliteit blijft overeind, het argument van de kosten deels (vooral als gevolg van complexer ICT-beheer).

Uiteraard zijn er nog andere issues die de implementatie belemmeren. Deze gelden niet alleen voor mobile learning, zoals onvoldoende support vanuit het management of een leercultuur die niet past bij mobile learning.

Als je je focust op content en smartphones dan wil ik gebruikersvriendelijkheid nog als belemmering opvoeren. Smartphones zijn niet echt handig om leerstof te bestuderen. Tablet's hebben wat dat betreft veel meer mogelijkheden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.