Wat worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things?

Bij Internet of Things (IoT) zijn apparaten via internet met elkaar verbonden waardoor zij onder meer data onderling kunnen uitwisselen. Deze technologische ontwikkeling is al jaren in opkomst. Analisten voorspellen dat IoT in 2018 echt zal doorbreken. Maar volgens mij nog niet op het gebied van onderwijs en opleiden.

Internet of Things

Foto: jeferrb, Pixabay

Op basis van gesprekken met experts signaleert CIO.nl de volgende trends:

 • IoT wordt niet meer alleen in de industrie toegepast, maar ook op het gebied van toepassingen voor consumenten. Een voorbeeld is een diabeet waarbij de bloedglucosemonitor via de telefoon informatie zendt naar de arts en waarbij data via een online portaal wordt opgeslagen. Verder zullen fabrieken steeds meer softwaregeleid worden en mobiel gemonitord en gemanaged worden. Met andere worden: IoT wordt op steeds meer terreinen toegepast en is daarom alomtegenwoordig. ’Smart Cities’ zijn hier voorbeelden van.
 • Deze ontwikkeling impliceert wel dat bedrijven en organisaties over een nieuwe data-infrastructuur gaan beschikken die in staat is om data die via sensoren wordt verzameld, te verwerken en te analyseren. De verwachting bestaat dat organisaties en bedrijven komend jaar fors gaan investeren in deze nieuwe infrastructuur. De complexiteit van het combineren van verschillende soorten data in verschillende formaten is groot.
 • Datastructuren komen dichter op apparaten zelf te staan waardoor verwerking van data steeds meer aan de randen van IoT zelf wordt gedaan, schrijft CIO.nl. Op het gebied van veiligheid is dat ook belangrijk. Bij een brandmelding op een schip moet de verwerking van die melding bijvoorbeeld zo snel mogelijk plaatsvinden.
 • Informatietechnologie en operationele technologie groeien steeds meer naar elkaar toe waardoor de betreffende teams meer met elkaar moeten samenwerken. Bijvoorbeeld als het gaat om security. Volgens mij is deze ontwikkeling al langer gaande -of zou dit al langer praktijk moeten zijn- omdat ICT in het algemeen alomtegenwoordig is binnen organisaties.
 • IoT-toepassingen zullen steeds vaker doel worden van hackers. Tegelijkertijd wordt IoT onderdeel van het beveiligingsbeleid. Er zal sprake zijn van een gelaagde verdedigingsstrategie om de gevolgen van aanvallen te kunnen beheersen.
 • IoT ontstijgt de pilotfase. De return on investment zal duidelijk worden.

Internet of Things kan ook relevant zijn voor leren, opleiden en onderwijs. Ik denk dan vooral aan het monitoren van het geleerde of aan logistieke vraagstukken zoals het via een app informeren van gebruikers over vrije werkplekken. Toch zie ik IoT het komend jaar binnen het onderwijs niet doorbreken. Dit zou namelijk om zeer forse investeringen vragen, onder meer in de data-infrastructuur. Ik heb de stellige indruk dat onderwijsinstellingen en opleidingsinstituten andere prioriteiten hebben.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Wilfred Rubens (1964) currently works as an independent consultant, project leader, blogger and teacher in the field of technology enhanced learning. He leads innovative projects, he provides advice, keynotes, presentations, workshops and classes about technology enhanced learning. Wilfred has been professionally involved in e-learning for more than 20 years. For more than 15 years he blogs about ICT and learning. He is (co-)author of a book about elearning trends and developments (in Dutch), and a book about social learning. Wilfred is also one of the editors of the Dutch portal e-learning.nl, member of the advisory board of the anual Dutch Next Learning conference and member of the advisory board of the ONLINE EDUCA BERLIN. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com

Tags: ,
3 comments on “Wat worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things?
 1. Marcel Schmitz schreef:

  Beste Wilfred,

  Graag wilde ik reageren op deze post. Maar dat past natuurlijk alleen in een eigen post: https://2bejammed.org/2018/01/14/re-wat-worden-de-belangrijkste-ontwikkelingen-op-het-gebied-van-internet-of-things-by-wilfred-rubens/

  Ben benieuwd of alle link-beveiligings-checks de link doorlaten 😉

  Groet Marcel

  • Wilfred schreef:

   We hanteren inderdaad een andere definitie van ‘doorbraak’. Volgens mij heeft een doorbraak een ‘duurzaam’ karakter en betreft het een substantieel deel van de organisatie (bijv. minimaal 30% van de gebruikers).

 2. Inderdaad, IoT wordt niet meer uitsluitend zakelijk toegepast. Tegenwoordig ook voor toepassing m.b.t. consumenten. Kort geleden heb ik een blog geschreven: https://internetofthingsnederland.nl/internet-things-feestdagen-slimme-feestdagen/. In deze blog vertel ik meer over IoT-toepassingen tijdens feestdagen.

  Vriendelijke groet,

  Internet of Things Nederland

Top

%d bloggers liken dit: