Weg met de subgroep?

Andrew McAfee vindt subgroepen tijdsverspilling. Ze verslinden volgens hem zelfs energie bij deelnemers. Terwijl de intentie van subgroepen juist de moeite waard is. Unconferences zijn volgens hem een goed alternatief. Ik denk zelf dat ICT gebruikt kan worden om de functie van subgroepen over te nemen. Dat vraagt wel wat van deelnemers.

Subgroepen worden gebruikt om meer deelnemers actief betrokken te laten geraken bij discussies, en om verschillende thema’s uitgebreider te kunnen bespreken. Bovendien moeten subgroepen het vaak monotone karakter van plenaire sessies helpen doorbreken.

Het nadeel hiervan is volgens McAfee dat deelnemers over onderwerpen moeten praten waar zij nauwelijks betrokkenheid bij voelen, dat pleinaire terugkoppeling oppervlakkig is, en er weinig met de uitkomsten wordt gedaan of kan worden gedaan.

Bij een unconference bepalen deelnemers zelf waarover ze willen spreken en welke sessies ze willen bezoeken. Een gedegen plenaire terugkoppeling is daarbij volgens mij echter ook vaak een knelpunt.

Zelf denk ik dat technologie kan helpen diepgang aan te brengen in conversaties, en de betrokkenheid van deelnemers kan helpen vergroten. Tijdens plenaire sessies kun je je uiteraard gebruik maken van een back channel of van response systemen. Bij niet extreem grote groepen kan ook group decision software worden ingezet om subthema’s te verkennen en synergie aan te brengen tussen de subthema’s.

Bij grote groepen kun je m.i. goed gebruik maken van wikitechnologie waarbij onderwerpen eerst worden afgebakend en daarna beargumenteerd. Daarbij is het belangrijk om een duidelijke structuur aan te brengen in betreffende wiki. Deelnemers die moeite hebben met schrijven kunnen hun mening kenbaar maken via online video of dankzij podcasts. Via een lagerhuis debat of een open fish bowl kan dan gediscussieerd worden. Tenslotte wordt er gestemd (als dat aan de orde is).

De wikitechnologie zorgt er voor dat de uitkomsten van de conversatie bewaard blijft, en kan worden hergebruikt. Deze manier van werken vraagt wel een forse tijdsinvestering van deelnemers. Ook heb je een actieve moderator nodigt die o.a. deelnemers aanmoedigt om te participeren. Deze manier van converseren heeft ook een langere doorlooptijd nodig.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.