Welke technologieën heb ik meegemaakt? (#in)

Deze Flowtown Infografiek over de geschiedenis van computertechnologie doet me denken aan mijn eigen technologiegebruik.

Tot 1990 moest ik niets hebben van computers. Ik associeerde ze vooral met Big Brother. Mijn doctoraal scriptie heb ik dan ook nog ouderwets getypt op een elektronische typemachine. Vanaf 1990 ontdekte ik echter al snel de voordelen van een tekstverwerker. Mijn eerste PC was een Commodore 286 AT (uit mijn hoofd). Het ding kostte toen een godsvermogen.

Rond 1995 begon ik me te interesseren voor internet. dat leek me wel interessant. Vanaf eind 1995 ben ik gaan werken bij BVEnet. En vanaf toen ben ik 'los' gegaan. Ik kreeg ook alle kansen om nieuwe internettechnologie uit te proberen, en na te denken over hoe je die technologie kon gebruiken om leren te versterken. Ik heb pedagogische wetenschappen gestudeerd. Dus leren bleef de insteek.

De thuiscomputer, toen, had -als ik me niet vergis- een 486-processor en een 28k8 modem (mijn tweede, 386-computer, werd vervangen). Ik kreeg eens een mailtje met een bijlage van 8mb. Het duurde meer dan een uur, voor ie binnen was. 🙁 Als mailprogramma gebruikte ik Pegasus, en als browser Netscape (we juichten de ondersteuning van frames in versie 2.0 erg toe).

Steeds snellere computers volgden elkaar in een steeds sneller tempo op. Windows 95 werd opgevolgd door Windows 98 en daarna -als ik me niet vergis- Windows XP. Het 28k8 modem maakte plaats voor een 56k6 modem, en vervolgens voor ADSL.

Halverwege 1999 kreeg ik via mijn toenmalige werk mijn eerste mobiele telefoon. Ik begon ook rond 2000 elektronische agenda's te gebruiken. De eerste was een Psion, gevolgd door enkele Palm's (o.a. de Tungsten en als laatste de Livedrive). Wat betreft telefoons heb ik lange tijd gewerkt met gewone mobiele telefoons van Nokia.

Inmiddels werd de desktop PC ingeruild voor een laptop. Op een gegeven moment is daar een netbook bijgekomen (Asus EEE, voor onderweg). Ik heb ook enkele jaren geleden een iPod nano aangeschaft.

Sinds anderhalf werk ik dan met een Macbook, en gebruik ik de iPhone als smartphone (eerst de 3G, sinds kort de iPhone 4). ADSL is ingeruild voor de kabel, en de netbook heeft sinds deze zomer plaats gemaakt voor de iPad (maar neem 'm niet mee naar de toilet).

De Asus EEE is nu -net als mijn laatste aparte elektronische agenda- het eigendom van een collega die bezig is een computermuseum in te richten (de oude laptop en ipod nano zijn in het bezit van twee nichtjes).

Technologie is dus steeds dieper doorgedrongen in mijn persoonlijke en 'zakelijke' leven. Ik ben er veel meer tijd in gaan investeren. Tegelijkertijd heb ik er op diverse terreinen baat bij (o.a. een hogere productiviteit en efficiency), en beleef ik er ook veel plezier mee.

Wat mij verder opvalt:

  • ICT is in de loop der jaren steeds mobieler geworden.
  • ICT is in de loop der jaren veel toegankelijker geworden (gebruikersvriendelijker en goedkoper).
  • De kwaliteit van ICT is sterk verbeterd. Processoren zijn veel sneller geworden, applicaties kennen veel meer mogelijkheden, en de opslagcapaciteit van thuiscomputers is in mijn geval in 20 jaar tijd met een factor 9000 toegenomen. 
  • Ik ben veel meer geld gaan investeren in technologie.
  • Het aantal applicaties, dat ik gebruik, is ook fors gegroeid. 
  • In toenemende mate maak ik gebruik van applicaties in de 'cloud', en sla ik bestanden -tijdelijk- in de cloud op (zie ook Erwin Blom's blogpost over de kracht van de cloud).
  • De kring van bekenden is dankzij technologie sterk uitgebreid.
  • Ik vertrouw steeds meer op technologie. Word er daardoor ook afhankelijker van.
  • Ik stel steeds hogere eisen aan technologie (altijd en overal internet; een gebrekkige internetverbinding is funest voor mijn humeur).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.