Wikiwijs in de praktijk (#in)

Dit bericht is oorspronkelijk gepost op de weblog van Dé Onderwijsdagen 2011. Gelieve ook daar te reageren.

Het groene onderwijs is een aparte loot aan de onderwijsstam. Zij hebben veel opleidingen (van vmbo tot en met universitair), met kleine groepen en vanuit commercieel oogpunt oninteressant voor uitgevers. De Netwerk Open Hogeschool Informatica ontwikkelt onder meer zelfstudiemateriaal voor professionals met minimaal 5 jaar ervaring op MBO+ niveau. Beiden maken gebruik van Wikiwijs om leerarrangementen te maken. Deze twee praktijkvoorbeelden kwamen in deze sessie aan de orde.

Leerarrangementen zelf samenstellen

Harm-Geert Moesker illustreerde dat het groene onderwijs een onderwijssector is waar het heel relevant is om gebruik te maken van leerarrangementen die zelf zijn samengesteld op basis van leermaterialen. Je kunt nagenoeg geen lesmateriaal van uitgevers afnemen. Hij demonstreerde hoe je binnen Wikiwijs leermaterialen kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld binnen verschillende collecties zoeken en bronnen eventueel aan bestaande arrangementen toevoegen. Zij hebben in een eigen leeromgeving leerarrangementen klaar gezet die leerlingen kunnen bestuderen. Bijvoorbeeld een leerarrangement over de bodem van Nederland. Een dergelijk arrangement bestaat dan uit een werkdocument, bronnen, filmmateriaal en opdrachten. De leerarrangementen maak je in Wikiwijs en ontsluit je via je eigen leeromgeving.

Moesker gaf ook aan dat zij bezig zijn met een kwaliteitskeurmerk voor leerarrangementen. Leerlingen kunnen ook leerarrangementen samenstellen, maar dat gebeurt in de praktijk niet.

Wikiwijs voor hoger onderwijs

Robert Schuwer vertelde over de ontwikkelingen van Wikiwijs voor het hoger onderwijs. Daarin kun je straks inloggen met je eigen instellingsaccount, en ook materiaal uit buitenlandse collecties zoeken. Robert vertelde o.a. over harmonisatie van standaarden op het gebied metadatering (geresulteerd in NL LOM). Een vocabulair voor het hoger onderwijs ontbreekt vooralsnog zodat je nog niet kunt aangeven voor welke opleidingen of vakgebieden leermaterialen geschikt zijn.

Wikiwijs voor het hoger onderwijs wil het komend jaar communities in het hoger onderwijs activeren te participeren in Wikiwijs. Verder wil men het gebruik van Wikiwijs in het hoger onderwijs onderzoeken. De Netwerk Open Hogeschool Informatica (een samenwerkingsverband van de Open Universiteit met enkele hogescholen op het gebied van informatica) wil materiaal gezamenlijk ontwikkelen en 'open' delen. Zij zijn het eerste initiatief van het hoger onderwijs op het gebied van Wikiwijs. Zij zullen voorlopig echter nog niet arrangeren binnen Wikiwijs.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.