Zomervakantie op Andros

Vannacht zijn we thuisgekomen van een veertiendaagse vakantie op het Griekse eiland Andros. Deze blogpost bevat een impressie. Een selectie van de foto’s is op Flickr te vinden.

Chora, AndrosAndros is een eiland van zo’n 40 km lang en maximaal ongeveer 18 km breed. Het maakt deel uit van Cycladen. Het eiland is bergachtig (met een piek van bijna 1000 meter), behoorlijk groen (dankzij de vele bronnen), met een flink aantal strandjes. Er komen nog betrekkelijk weinig buitenlandse toeristen. Dat betekent niet dat het er heel rustig is. Veel Grieken uit de buurt van Athene vieren er namelijk hun zomervakantie.

De reis

We zijn vanuit Schiphol naar Athene gevlogen. Vandaar uit een half uurtje met de bus naar de haven van Rafina. Van Rafina gaat er een veerboot naar Andros, Tinos en Mykonos. De aansluiting op de heenweg liet jammer genoeg te wensen over. We landden om 11 uur in Athene. Helaas vertrok de boot pas om 17.30 uur vanuit Rafina, terwijl Rafina verder niet echt de moeite waard is (het heeft wel een grappig kerkje en een aantal tavernes). We bereikten de havenplaats Gavrio op Andros rond 19.45 uur (chaotische aankomst). In Gavrio stond een taxi klaar die ons in een dik kwartier naar onze studio in Batsi bracht. Snel koffer uitpakken, douchen en een hapje eten. En dat was vakantiedag 1. De aansluiting op de terugweg was wel goed. We werden om 14 uur bij de studio opgehaald, en vertrokken om 20.40 uur met Transavia vanuit Athene.

Batsi

We hadden onze reis weer geboekt via Griekenland-specialist Ross Holidays. En wederom hebben we genoten van de uitstekende service. Via Ross Holidays hebben we in Batsi een studio in het verblijf Mandarákas geboekt, dat gerund wordt door een ouder, heel vriendelijk, echtpaar. De mooie studio ligt in het oudere gedeelte van Batsi dat op een heuvel ligt. Via een trap ben je in enkele minuten in het haventje. Basti ligt centraal op Andros. Het is een levendige plaats met veel tavernes, barretjes, ijssalons en toeristenwinkeltjes.

Batsi, AndrosDe tavernes en barretjes liggen aan de boulevard van de baai van Batsi, of iets boven de boulevard (zie foto). Batsi kent ook een redelijk groot strand, terwijl ook leuke kleine stranden op loopafstand van Batsi liggen (zoals het strandje van het hotel van Androusses dat op ongeveer 2 km van onze studio lag). De vraag aan parasols met bedden overtrof wel het aanbod. Niet alleen Nederlanders en Duitsers, maar ook Grieken blijken overigens ’s ochtendsvroeg hun handdoek op een zonnebed te leggen, om aan het eind van de ochtend pas gebruik te maken van deze voorziening….

Batsi bestaat verder uit leuke, smalle, steegjes die vaak uit trappen bestaan. Erg de moeite waard om door heen te dwalen (wat we ook een aantal keren hebben gedaan).

Andere bezienswaardigheden

Tijdens ons verblijf beschikten we twee weken lang over een auto. We zijn daarmee verschillende keren op pad geweest. Andros kent echter relatief veel onverharde wegen. Een aantal stranden -zonder faciliteiten- is dan ook niet of moeilijk met een auto te bereiken. En om drie kilometer in de hitte te gaan wandelen naar een strand zonder schaduw, ging ons wat ver.

Stenies, AndrosWe hebben wel mooie, goed bereikbare, stranden bezocht (Kypri en Agios Petros). Verder hebben we dankzij de uitgebreide en uitstekende informatie van Ross Holidays de volgende plekken bezocht:

 • De hoofdstad van het eiland die -zoals zo vaak in Griekenland- ‘Chora’ wordt genoemd. Dit is een leuk, levendig, plaatsje met een lange autovrije winkelstraat en diverse terrassen. Je hebt er ook een mooi uitzicht.
 • Het plaatsje Ormos Korthiou. Dit plaatsje heeft een lange boulevard langs een baai en een autovrije winkelstraat met winkeltjes. Het stikte er overigens van de wespen.
 • De toren van Agios Petros. Het grappige is dat men niet weet waar deze toren ooit voor gediend heeft. Hij is in ieder geval heel oud, en ligt op een heuvel met een mooi uitzicht.
 • De bronnen van Menites en Aidonia. Menites ligt in het groen (deed me denken aan het schiereiland Pilion), Aidonia op een heuvel vlak bij Ormos Korthiou. Beiden de moeite waard.
 • Een wandeling via duizend treden naar het strand van Palaiopoli. Deze prachtige wandeling, met mooi uitzicht, hebben we op de relatief koelste dag gemaakt.
 • Het gehucht Aladinou met een hele oude brug, waaronder zo’n 15 waterschildpadden lagen te zonnen. Vlak bij dit gehucht ligt ook een druipsteengrot, die echter gesloten was toen wij er waren (niet geschikt voor zwangere vrouwen, hartpatiënten en mensen met claustrofobie, stond er op een bord).
 • Ano Gavrio, van waar je een mooi uitzicht hebt op de baai van Gavrio en de kust.
 • Apikia. Daar staat een waterfabriek. We hebben een deel van een wandelpad naar Chora afgelegd.
 • Stenies. Een prachtig gelegen, autovrij, dorpje. Vanuit een vlakbij gelegen taverne heb je een schitterend zicht op de baai van Gialia en Chora.
 • De bergroute van Batsi naar Chora, waarbij je door de bewolking bij Vourkoti rijdt.
 • Andros staat bekend om de duiventillen in Venetiaanse stijl. We zijn er een aantal tegen gekomen.

Duiventil, Batsi, AndrosHet weer

We hebben afwisselend weer gehad. De ochtend na onze aankomst heeft het zelfs even geregend, al scheen om een uur of 15 uur de zon weer volop. We hebben drie dagen héél warm weer gehad, zonder wind. Aan het einde van de vakantie waaide het twee dagen zo hard dat je geen zeilboot op het water zag (ik schat windkracht 6-7). Op één avond was het daardoor zelfs wat frisjes (een graad of 20). Voor de rest: zon, een graad of 30 en wat wind.

Eten en drinken

We hebben altijd ’s avonds in Batsi gegeten. Zoals gezegd heb je er veel tavernes waar je goed en tegen een mooie prijs kunt eten en drinken (tussen de 30 en 50 euro voor twee personen). Ze kunt er zelfs bij drie Italiaanse restaurants eten. Drie tavernes sprongen er wat ons betreft uit:

 1. Taverne Stamatis is de oudste taverne van Batsi, en ook de meest authentiek Griekse. Op de Griekse salade krijg je geen feta, maar een zachtere, lokale, geitenkaas. Verder zijn de eigengemaakte spinach pie en chees pie overheerlijk. Ik heb er ook een keer kip gevuld met kaas gegeten. Mjam.
 2. Dolphin. Deze taverne wordt gerund door een vriendelijke Griekse man en zijn van oorspong Duitse vrouw (ze woont 27 jaar op Andros). Aangezien 15 augustus een feestdag is in Griekenland, wilde ik bij Dolphin een tafel met uitzicht op de haven reserveren. De dag ervoor sprak ik hierover hun dochter aan. “Geen probleem”, zei ze. Zo maakte echter geen aantekening, en ze hoefde ook mijn naam niet te weten. Toen we de dag erna op de eigenaar afstapten, wees hij ons gelijk naar een gereserveerde tafel. “U heeft deze toch gisteren bij mijn dochter besproken?”, vroeg hij tot mijn verbazing. En vervolgens smaakte het eten ook nog prima.
 3. Themelos. Zij profileren zich als ‘Greek cuisine with a twist‘. Themelos is in een mooi pand gevestigd waarin men ook kunst exposeert. Eten doe je uiteraard buiten. Je krijgt er authentiek Griekse gerechten, maar ook gerechten die je niet bij andere Griekse restaurants op de kaart zult aantreffen. Zo heb ik hier een fantastische stoofschotel van kalfsvlees gegeten, met daar bovenop auberginepuree. De tweede keer heb ik voor de traditionele pasticcio gekozen. Mijn vriendin heeft twee keer een vegetarische pasta genomen (met veel, verse, tomaat en lokale geitenkaas). De eerste keer hebben we als voorgerecht Dakos genomen. Dat is een salade van brood, verse tomaat, geitenkaas, olie en kruiden. Het leek echter wel of de kok kruidkoekkruiden door het deeg had gedaan. Het voorgerecht van de laatste avond bestond uit een nestje van heel dun filodeeg met daarop een mousse van geitenkaas en een jam van paprika. Top!

De populaire barretjes waren gezellig, maar heel prijzig. 5 tot 7 euro voor een biertje (0,33 cc) vind ik in elk geval erg duur.

Overig

 • Wat ons ook opviel is dat de huizen -vooral in Batsi en Chora- er goed onderhouden uitzagen. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt.
 • Aan de andere kant hebben we nog nooit zo veel zwerfvuil zien liggen. Jammer.
 • En wie kwam ik aan het eind van de vakantie in taverne Stamatis tegen….

Al met al hebben we weer erg genoten van onze zomervakantie op één van de vele Griekse eilanden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

 1. wij gaan dit jaar met ross naar andros en verblijven ook in Batsi, ik ben heel erg benieuwd en uw blog heeft mij erg nieuwsgierig gemaakt, wij willen een aantal wandelingen gaan maken en verder met ander vervoer van het eiland gaan genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord