De relevantie van ideeën van Steve Jobs voor e-learning

Meghan Sullivan presenteert acht citaten van Steve Jobs, en illustreert de relevantie ervan voor e-learning. Ik ga hier een heel eind in mee.

Steve Jobs

Foto: LuChOeDu

De biografie van Walter Isaacson over Steve Jobs laat m.i. twee kanten zien van de legendarische Apple-oprichter. Aan de ene kant de briljante, gepassioneerde, ambitieuze creatieveling die veel invloed heeft gehad op hoe we ICT gebruiken. Aan de andere kant de enorme botte hork, die met ‘gestrekt been’ de strijd aan ging en mensen ongelofelijk kon schofferen.

Meghan Sullivan kijkt bij haar verzameling van citaten vooral naar de eerste kant van Jobs. Zijn aandacht voor kwaliteit, focus, simpliciteit en ontwerp zouden ontwikkelaars van e-learning moeten inspireren. Sullivan lijkt zich daarbij vooral te richten op ontwikkelaars van leermaterialen. Ik denk dat makers van applicaties zoals digitale leer- en werkomgevingen ook veel kunnen leren van Jobs. Applicaties zijn vaak te ingewikkeld, niet eenduidig en bevatten te veel functionaliteit.

Opvallend is ook, zoals Sullivan ook illustreert, dat Jobs maar beperkt ‘vraaggestuurd’ te werk ging. Hij vertrouwde vooral op zijn intuïtie en visie. ‘Mensen willen vaak pas iets als je het hen laat zien’. Voor gebruikers van e-learning oplossingen zou wel eens hetzelfde kunnen gelden.

Tenslotte is de nadruk op Jobs op innovatie relevant voor e-learning. Volgens Jobs betekent innoveren ook prioriteiten stellen en ‘nee’ durven zeggen. Innoveren is ook toegeven dat je een fout hebt gemaakt, en verder gaan met het verbeteren van andere innovaties.

Je moet dus niet te lang blijven hameren op datgene wat mis is gelopen, maar daaruit je conclusies trekken en werken aan verdere verbeteringen. Ik merk wel eens dat organisaties een e-learning toepassing snel terzijde schuiven als ze er een negatieve ervaring mee hebben opgedaan, in plaats van te kijken hoe ze kunnen leren van die negatieve ervaring.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , ,
Top

%d bloggers liken dit: