Een robotarm op 1800 km afstand besturen #snrd12

Gisteren heb ik tijdens de SURFnet Relatiedagen een robotarm mogen besturen, die zich op 1800 kilometer afstand bevond.

Human-robot interaction at a distance” wordt in de medische wereld al langer gebruikt om een medisch specialist op afstand te laten opereren. Er zijn ook andere toepassingen mogelijk. Denk aan het op afstand repareren van een machine.

Medewerkers van de universiteit van Twente hadden gisteren in Noordwijkerhout en Poznan (Polen) een opstelling gemaakt waarmee je vanuit Noordwijkerhout een robotarm in Poznan kon bedienen. Voor de technische specificaties verwijs ik graag naar de blogpost van Pierre Gorissen.

Het ging er om kegels op een toren te plaatsen. Daarbij kon je gebruik maken van een 2D-scherm of een 3D-scherm. Ik vond de laatste toepassing veel effectiever.

Uiteindelijk viel het me niet tegen. Toen ik begon voelde ik me Wim Kok met een computermuis. Maar uiteindelijk is het me gelukt om vier van de zes kegels op de toren te plaatsen. En dat als je bedenkt dat ik eigenlijk vreselijk onhandig ben (en ook niet game).

Dit is typisch een technologie waarvan je je moet kunnen voorstellen hoe deze over tien jaar is ingevoerd, niet wat je er nu mee kunt. Leuk om te ervaren.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: ,
0 comments on “Een robotarm op 1800 km afstand besturen #snrd12
1 Pings/Trackbacks for "Een robotarm op 1800 km afstand besturen #snrd12"
  1. […] is het filmpje met Wilfred Rubens ook op Wilfreds te-learning blog verschenen, merk ik, met begeleidende tekst. Dat heet dan synchronisatie van blogberichten. Toegegeven, het mijne heeft een tijdje in pauze […]

Top

%d bloggers liken dit: