Impressie Edinburgh

De afgelopen week ben ik voor mijn werk twee dagen naar Edinburgh geweest. Bij dezen een korte impressie.

EdinburghDe aanleiding was het jaarlijkse congres voor de European Association for Distance Learning. Dat is een genootschap van 46 particuliere opleidingsinstituten, 6 koepelorganisaties voor afstandsleren en 7 individuen, uit 20 landen. Denk daarbij aan het NTI, de LOI en Dirksen Opleidingen. De EADL is in feite een zusterorganisatie van de Europese vereniging van universiteiten voor afstandsonderwijs, waar de Open Universiteit lid van is. Dirk van der Mark, president van de EADL, had mij uitgenodigd om een presentatie over massive open online courses te verzorgen tijdens dit congres. Over de inhoud van de bijeenkomst heb ik al geblogd (hier, hier en hier).

Ik heb woensdag j.l voorafgaand aan het congres een dik uur de tijd gehad om wat van ‘the Old Town’ van Edinburgh te zien. Dus de omgeving van het kasteel, de Grassmarket (waar mijn hotel lag) en de Royal Mile. Je hebt hier mooie oud panden die vaak aan kleine binnenplaatsen liggen (zogenaamde ‘closes’). Zowel uit het Victoriaanse tijdperk, maar ook ouder. De Schotse filosoof David Hume en de grondlegger van de politieke economie, Adam Smith, hebben hier bijvoorbeeld gewoond.

Je struikelt er ook over de pubs, de Inns, kledingzaken waar je kilts kunt laten maken of waar je andere typisch Schotse kleding kunt kopen (van wol of kashmir). Verder vind je hier veel winkels waar je tal van soorten whiskey kunt kopen. Helaas scheidt het Waverley treinstation The Old Town op een hele lelijke manier van de rest van het centrum.

PassengerOp een gegeven moment zag ik achter de kathedraal aan de Royal Mile een hele grote groep overwegend jongeren in de voorjaarszon rond een klein podium staan en zitten. Even later kwam Michael Passenger met gitaar op. Ik heb ruim een half uur naar zijn schitterende muziek geluisterd. Een massive open offline concert, dus. Binnenkort komt zijn tweede album uit dat ik zeker ga kopen (zijn eerste album had ik al).

De congresorganisatie had na afloop van dag één in de authentieke Bennets Bar een whiskeyproeverij georganiseerd. We kregen drie whiskey’s te proeven. Ik ben geen echte kenner en drinker (ik doe een jaar of twee met een fles). Maar voor mij was deze proeverij wel aanleiding om -voordat ik terug zou reizen naar Nederland- een fles van The Balvenie te kopen. En wel de 14 jaar oude whiskey die in een vat (‘cask’) heeft gerijpt waar oorspronkelijk Caraïbische rum in heeft gezeten. De whiskey heeft daardoor een wat zoetere smaak gekregen. Ik heb onder meer geleerd dat je whiskey in het glas moet laten ronddraaien. Oudere -en betere- whiskey laat dan een ‘film’ op het glas achter. Vervolgens moet je de whiskey ruiken, in je mond kauwen en daarna doorslikken. De streek waar de whiskey gedestilleerd wordt, beïnvloedt de smaak van de drank.

Na de whiskey kregen we ook nog Haggis te proeven. Ik had daar horrorverhalen over gehoord. Toch viel het me wel mee, al zal ik Haggis niet snel bestellen als het op de menukaart staat.

Ik had me niet gerealiseerd dat ik mijn koffer dankzij de aankoop van de whiskey moest laten inchecken. Mijn koffer werd zelfs als speciale bagage betiteld omdat er een breekbare fles in zat. Op Schiphol moest ik vervolgens 45 minuten op mijn koffer wachten, terwijl de vlucht slechts 25 minuten langer had geduurd. Ik begreep vervolgens ook dat je dergelijke whiskey prima online kunt bestellen, tegen een lagere prijs….

Op Flickr vind je mijn foto’s van Edinburgh.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.