Community cloud voor het onderwijs

Cloud computing is al lang geen nieuw fenomeen meer. Community cloud is dat wel. Het Nederlandse MBO en hoger onderwijs kunnen daar in SURF-verband gebruik van maken. SURF Drive is daarbij de eerste toepassing. Waar ik overigens enthousiast over ben.

Vanmiddag heb ik een zogenaamde SURF Edublogger Meetup bijgewoond. SURF praat hier edubloggers bij over relevante en recente ontwikkelingen. Vanmiddag ging het over Community Cloud vs. Public Cloud. Dankzij de aansluiting van het MBO bij SURF, zijn deze initiatieven niet alleen relevant voor het hoger onderwijs, maar ook voor het middelbaar beroepsonderwijs.

Walter van Dijk van SURFnet ging in op de Community Cloud van SURF. Bij community cloud maak je gebruik van cloud computing exclusief voor een specifieke gemeenschap, waarvan de leden gemeenschappelijke zorgen en doelen hebben. Daarbij viel bijvoorbeeld op dat universitaire medische centra wat betreft privacy en beveiliging heel andere eisen stellen dan gewone opleidingen hoger onderwijs en MBO. Zelfs binnen het onderwijs is dus niet altijd sprake van gezamenlijke belangen.

Bij community cloud heb je de voordelen van de publieke cloud (zoals federatief authoriseren of een mooie prijs-kwaliteitverhouding), maar niet de nadelen zoals het niet goed borgen van privacy en security of het niet-aansluiten op specifieke behoeften van -in dit geval- de onderwijssector. Financiële voordelen van samenwerking kunnen dankzij de community cloud ook beter binnen de sector blijven.

Het is bij community cloud mogelijk om meerdere applicaties voor de community beschikbaar te stellen. Je zou bijvoorbeeld meerdere digitale leeromgevingen, sociale media en portal technologieën via een community cloud toegankelijk maken zodat onderwijsinstellingen of zelfs eindgebruikers, binnen bepaalde grenzen, keuzevrijheid hebben ten aanzien van applicaties. Dankzij SURF conext is authenticatie ten behoeve van al die applicaties mogelijk.

SURF wil gebruikers keuzemogelijkheden bieden en de rol van vertrouwde partner vervullen (ook in co-creatie met de instellingen die bij SURF zijn aangesloten). Daarbij draagt men zorg voor support, het regelen van contractvoorwaarden met derden en vendormanagement.

Er zijn betrekkelijk weinig initiatieven op het gebied van cloud community. Tenminste als het gaat om een scala aan applicaties die voor een community beschikbaar komen. Wat dat betreft loot het Nederlandse onderwijs voorop.

Sabita Behari van SURFnet vertelde over de dienst SURFdrive, terwijl haar collega Rogier Spoor e.e.a. illustreerde met een demonstratie.

Surf Drive is een voorbeeld van cloud community waarbij je de beschikking krijgt over een persoonlijke cloudopslag (data, documenten; gebaseerd op owncloud), en daarbij moet lijken op Dropbox. Je kunt deze data ook delen met anderen (instellingsoverstijgend), en synchroniseren voor offline gebruik. Selectief synchroniseren is ook mogelijk. SURF Drive heeft echter niet de nadelen van applicaties als Google Drive of Dropbox (zoals privacy, security, gebrek aan rechtsbescherming, data eigenaarschap, publicatievoorwaarden). Bij Surf Drive wordt het juridisch normkader het hoger onderwijs gehanteerd.

Je moet bij Surf Drive documenten eerst synchroniseren of downloaden om ze te kunnen bewerken. Als je met meerdere mensen aan een document werkt, dan wordt een conflict file aangemaakt als gepoogd wordt verschillende versies van het bestand te synchroniseren. Verder werkt Surf Drive met versiebeheer, en worden bestanden in de prullenbak 30 dagen bewaard.

Elke gebruiker krijgt overigens schijfruimte van 100 GB. Instellingen nemen voor hun medewerkers Surf Drive af. Belangstellende studenten gaan een laag bedrag per jaar betalen (denk aan € 18 per jaar). Hoe meer gebruikers, hoe lager de kosten per gebruiker worden. De financiële voordelen van de schaalgrootte blijven immers binnen de sector.

Wat zijn de voordelen voor de individuele gebruiker? Dat zijn er verschillende. Op de eerste plaats het gebruikersgemak. Je hebt toegang tot je data, als je toegang hebt tot je documenten. Uiteraard heb je dat bijvoorbeeld ook bij Dropbox. Met Surf Drive biedt Surf echter veel meer waarborgen als het gaat om beschikbaarheid, veiligheid en privacy. Bovendien kun je met je instellingsgegevens inloggen bij Surf Drive.

Ik ben hier enthousiast over. Ik gebruik ook Google Drive en Dropbox. Maar in verband met veiligheid en privacy wel met gemengde gevoelens. Ik ben daarom vast van plan om Surf Drive te gaan gebruiken, en ik hoop ook dat we deze toepassing kunnen gaan integreren binnen de nieuwe digitale leer- en werkomgeving van de Open Universiteit.

Een belangrijke uitdaging is overigens het overtuigen van medewerkers en studenten van het nut van Surf Drive. ‘We’ zijn zo gewend om gebruik te maken van Dropbox of Google Drive, en nemen de risico’s wat al te gemakkelijk op de koop toe.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.