Een cookiewall, WordPress en RSS

Een weblog onderhouden. Je moet er soms wat voor over hebben. Vooral als je je aan de cookiewet wil houden, en RSS gebruikt.

Muur

De afgelopen week heb ik naar aanleiding van een artikel op Marketingfacts besloten om toch maar weer een cookiemuur op te trekken. Ik wil me namelijk aan de wet houden (ook al is deze tegenstrijdig), en lezers in staat stellen bijdragen te delen. Alleen al daarom moet je bezoekers schijnbaar expliciet toestemming vragen voor het plaatsen van cookies. Verder gebruik ik Google Analytics voor het bijhouden van demografische gegevens over de bezoekers.

Als enthousiast gebruiker van WordPress ben ik daarom op zoek gegaan naar een goede plugin. In het verleden gebruikte ik EU Cookie Directive. Deze spoort echter niet helemaal met de Nederlandse wetgeving. De afgelopen week stuitte ik op Pronamic Cookies.

Het installeren en configureren ging zoals vanouds bij WordPress eenvoudig. Je hebt bij deze plugin de keuze tussen een balk en een muur. Ik koos aanvankelijk voor de optie ‘muur’.

Gisteren tweette Judith van Hooijdonk (@JuJuutje) echter dat updates van mijn RSS feed de laatste dagen niet meer zichtbaar waren in haar RSS feed reader. Vanochtend realiseerde ik me dat dit samen moest hangen met de cookiewall, hetgeen Willem van Valkenburg via Facebook bevestigde.

De cookiemuur van Pronamic Cookies blijkt niet goed te werken met mijn RSS feed. Deze optie kun je verder ook niet configureren. Binnen de Pronamic Cookies-plugin moet je schijnbaar kiezen voor de optie ‘balk’, en deze vervolgens onder aan de pagina lokaliseren. Bovenaan de pagina levert hetzelfde issue op als bij de muur.

In tegenstelling tot de cookie-wet is het aanpassen van de plugin een ‘piece of cake’, al heb je beperkte mogelijkheden.

Toch vind ik het jammer dat je je als blogger met dit soort zaken bezig moet houden. Ik vind het te ver gaan om dit soort handelingen onder een noodzakelijke basis van ‘mediawijsheid’ te scharen. Het is wat mij betreft niet te vergelijken met copyright of auteursrecht. Ik gebruik geen advertenties, ik spam lezers niet, verstrek geen gegevens over gebruikers aan derden (tenzij de Nederlandse wet me daar ooit toe zou verplichten) en ik heb geen geen directe toegang tot de informatie die Google Analytics verzamelt via de cookies.

Ik heb niet het idee gebruikers hiermee in potentie te benadelen. En toch moet ik hier tijd in investeren 🙁  Wat mij betreft belemmert een dergelijke wet vooral kennis delen.

Foto: “Concrete wall” by Oula Lehtinen – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: ,
Top

%d bloggers liken dit: