Hoger onderwijs 3.0 en OpenU

Het Nederlands hoger onderwijs bevindt zich in een enerverende situatie. De eisen veranderen, nieuwe doelgroepen moeten worden bereikt, en nieuwe technologieën gebruikt. Met het open leerplatform OpenU probeert de Open Universiteit daar op in te spelen. Ik heb vandaag in een keynote proberen te illustreren hoe wij dat proberen te realiseren.

Vandaag mocht ik een afsluitende keynote verzorgen tijdens de jaarlijkse conferentie van het Expertisenetwerk Hoger Onderwijs. Dit is een netwerk van onderwijsadviseurs, werkzaam in het hoger onderwijs. Het thema van de conferentie was ‘Hoger onderwijs 3.0‘. Daarmee wilde de organisatie veranderingen binnen het hoger onderwijs onder één noemer vatten.

In mijn keynote heb ik een link proberen te leggen met ‘disruptive innovation‘ binnen het onderwijs. Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk nieuw aanbod te realiseren, voor doelgroepen die onderwijsinstellingen op dit moment nog niet bereiken.

Het open leerplatform OpenU moet fungeren als de ‘klei’ die de OU moet faciliteren om nieuwe producten/diensten te ontwikkelen voor (nieuwe) doelgroepen.

In mijn presentatie heb ik daar voorbeelden van gegeven.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , , ,
Top

%d bloggers liken dit: