Mijn ervaringen met WordPress (tot nu toe) (#in)

Op 19 december j.l. heb ik mijn weblog gemigreerd naar WordPress. In deze blogpost blik ik hier op terug. Wat zijn voordelen ten opzichte van mijn oude Typepad-blog? Waar loop ik nog tegen aan (wellicht hebben jullie nog tips)?

 • Het importeren van de meer dan 4300 blog posts en pagina’s verliep erg soepel en snel.
 • WordPress beschikt over diverse templates (thema’s) die je kunt gebruiken voor de vormgeving van je site. Het is natuurlijk altijd even zoeken welk template jou het meeste aanspreekt, en welke foto je bijvoorbeeld in je template wilt gebruiken. Ik gebruik het Annotum Base 1.0-thema. Je kunt die thema’s ook zelf bewerken. Maar daar blijf ik liever van af.
 • WordPress heeft de mogelijkheid om diverse plugins te gebruiken waardoor je functionaliteiten aan je blog kunt toevoegen. Voorbeelden zijn een contactformulier, een Creative Commons suite, een Feedburner Counter of een All in One SEO Pack. Het installeren en beheren van deze plugins verloopt erg soepel. Uiteraard duurde het even voordat ik mijn keuze uit de lange lijst met plugins had gemaakt. Ik heb vooral lopen zoeken naar een goede tool waarmee gebruikers zich kunnen abonneren op mijn blog.
 • Het configureren van de weblog is eenvoudig te doen. WordPress is een stuk flexibeler en veelzijdiger dan Typepad.
 • Mede dankzij een plugin beschik ik nu over meer gedetailleerde statistieken. Ik kan nu bijvoorbveeld zien hoe vaak mijn blog in de afgelopen weken is genoemd, hoe vaak individuele blog posts op een dag zijn bekeken of vanaf welke sites mijn blog posts zijn aangeklikt.
 • De zoekfunctie werkt krachtig, en indexeert prima.
 • Per blog post kun je apart titels, beschrijvingen en trefwoorden opnemen die een rol spelen bij search engine optimalization.
 • Vermeldingen via Twitter worden bij blog posts vermeld. Ik ben er nog niet uit wanneer ik deze vermeldingen toe laat. Automatische retweets voegen weinig toe. Maar bewuste retweets wel? En zal ik vermeldingen in Scoop.it wel of niet toe laten? Suggesties worden op prijs gesteld.
 • De app voor de iPad werkt acceptabel. Morgenvroeg reis ik weer met de trein, en hoop ik hier weer volop gebruik van te maken.
 • Je kunt berichten bij WordPress veel sneller aanpassen dan bij Typepad.
 • De mogelijkheden om spam te filteren zijn uitgebreid.

Dit zijn allemaal belangrijke verbeteringen en voordelen ten opzichte van mijn oude blog-tool. Beperkingen zijn er ook:

 • Witregels tussen paragrafen moet je handmatig in de code van een bericht toevoegen. Via Twitter kreeg ik de tip om in de wysiwyg-editor twee keer op Enter te drukken. Maar dat helpt niet. Als je bovendien een paar keer switcht van wysiwyg-editor naar html-editor, dan moet je de paragraafcode wedrom handmatig invoeren.
 • Nadelen van het huidige thema zijn m.i.:
  1. Ik kan niet werken met een linker en rechtermenu.
  2. Ik heb maar beperkt ruimte voor de foto in de header.
  3. Sommige begrippen zijn nog Engelstalig (zoals Recent articles).
  4. Ik heb commentaar gekregen dat het volledige bericht niet meer op de homepage zichtbaar is. Ik vind dat zelf geen probleem. Jullie wel? Het stelt wel hogere eisen aan de lead van een bericht.
 • Ik ontvang dubbele notificaties per reactie.
 • De pagerank van mijn weblog bij Google is sterk gedaald. Ik hoop dat dit een kwestie van tijd is.
 • Google toont berichten op de Typepad-blog nog steeds veel eerder dan dezelfde berichten op te-learning.nl/blog. www.wilfredrubens.com is verdwenen uit de top 10-hits als je Googled op “Wilfred Rubens”. Mijn oude weblog wordt dan ook nog steeds vrij intensief bezocht. Dat komt ook door diverse verwijzingen vanuit sites van derden.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , ,
15 reacties op “Mijn ervaringen met WordPress (tot nu toe) (#in)
 1. Kijk eens naar het Suffusion theme. Dat heeft de mogelijkheid van drie kolommen zoals te zien op het weblog van Pierre Gorissen. Het is ook als basis gebruikt voor de website van saMBO-ICT.

 2. @Wilfred

  Voor de iPad schijnt Blogsy ook een erg goede app te zijn waarmee je je wordpressblog kunt bijwerken. Kijk maar eens hier: http://blogsyapp.com/ Ik ben zelf ook erg tevreden over wordpress nu mijn eigen weblog ook is geupdate naar de laatste versie.

 3. Blogsy werkt fijn, maar de laatste updates zijn alleen geschikt voor IOS5.
  Je moet je iPad dus wel bijgewerkt hebben.
  Zie dat je inmiddels al overgeschakeld bent naar Suffusion, da’s snel!
  Ben je er al uit met de menus of moet ik even een screencast maken?

  • wrubens schreef:

   Ik heb mijn iPad bijgewerkt. En nee: ik ben er nog niet uit met die menu’s. Maar is het maken van een screencast niet te veel gevraagd?

 4. André Manssen schreef:

  Dag Wilfred,

  Mijn weblog Manssen.nl is ook gemaakt met het thema Suffision. Dit thema biedt een heleboel mogelijkheden. Ik draai er nu een jaar mee en ontdek nog steeds nieuwe mogelijkheden. Het valt mij op dat bij jou nog alles in het Engels is. Er is een Nederlandse vertaling te downloaden. Zie hiervoor de website van Suffision. Als je geïnteresseerd bent in de Nederlandse vertaling moet je het maar even zeggen. Graag via de mail. Ik kan je dan precies vertellen waar je die bestandjes kunt vinden en waar je ze op je eigen blog moet plaatsen. Kijk maar eens op mijn blog. Ook het reactieformulier is in het Nederlands.

  Groet,

  André

 5. Wat ik nog verwarrend vind is dat wanneer ik naar wilfredrubens.com ga en ik klik op een bericht, er dan niets verandert in de url Ben je niet bang dat bezoekers zo moeilijker kunnen linken?
  Ik zou het domein geloof ik gewoon echt doorlinken naar te-learning.nl.
  Heb je daar al over nagedacht?

 6. Het wordt nu bij mij steeds verwarrender!
  Ik word nu van http://www.te-learning.nl juist naar http://www.wilfredrubens.com gestuurd!
  Soms is het in de breedte schermvullens, soms niet.
  Zal wel een cache probleem zijn?

  • Wilfred Rubens schreef:

   Dag Willem,

   Kijk ik vanavond naar.

  • wrubens schreef:

   Te-learning.nl wordt nu doorgelinkt naar te-learning.nl/blog.
   Dat schermvullende zit mogelijk in het thema. Snap ik ook niet. Ga ik naar kijken. Zo blijf je wel bezig….

 7. Jaap Walhout schreef:

  Dag Wilfred,

  Het valt me op dat er in de titel steeds (#in) staat. Is dat om er voor te zorgen dat de berichten ook op LinkedIn worden geplaatst? In dat geval zijn IFTTT of dlvr.it mooie alternatieven voor automatisch doorplaatsen. Je hoeft dan niet meer de toevoeging in de titel te doen.

  Groeten,

  Jaap

  • wrubens schreef:

   Dag Jaap,

   Wat stom dat ik daar niet eerder aan heb gedacht. Was bij Typepad niet mogelijk. Bij WordPress wel. Taak is aangemaakt. Dank voor de tip.

1 Pings/Trackbacks voor "Mijn ervaringen met WordPress (tot nu toe) (#in)"
Top

%d bloggers liken dit: