Online proctoring als service voor studenten

Online proctoring is een relatief recente ontwikkeling op het gebied van technology enhanced learning. Bij Nederlandse onderwijsinstellingen bespeur ik onder meer in verband met kosten terughoudendheid. Bij Hogeschool Vives in West-Vlaanderen hebben ze daar wat op gevonden.

Examen maken
“Shimer comping 66 Recondite” by Shimer College Recondite staff – Shimer College Recondite, 1966, digitized by alumnus Ron Rothbart. Licensed under Public Domain via Commons

Bij online proctoring leggen studenten thuis examen af waarbij ze via de webcam in de gaten worden gehouden. In een aflevering van Top Names van Fast Moving Targets legt Daniel Haven van de Nederlandse startup ProctorExam uit hoe dit werkt. Online proctoring is natuurlijk ideaal als je om wat voor reden dan ook bij een instituut in het buitenland online studeert, en examen wilt doen. Afhankelijk van het examenmodel betaal je 10 tot 25 euro. Op de beurs van de Online Educa Berlijn zie ik steeds meer aanbieders van online proctoring.

Als ik wel eens met Nederlandse onderwijsinstellingen hierover spreek, merk ik vaak een forse dosis terughoudendheid. Deze heeft deels te maken met de vrees voor fraude, maar ook met de kosten per examen. Op dit moment betalen studenten niet apart voor examens, hooguit voor extra examenkansen. Dat betekent dat de rekening per examen door de instelling betaald zou moeten worden. Als je dan één (duurdere) docent gebruikt om bij een groep studenten te surveilleren, dan ben je vaak goedkoper uit in vergelijking met online proctoring.

Bij kleine aantallen studenten zouden de kosten wel eens in het voordeel van online proctoring uit kunnen vallen als je ook energiekosten, zaalgebruik en beheer van het gebouw doorberekent. Uiteraard vergt het huren van aparte zalen of het aanleggen van grootschalige voorzieningen voor computer-based toetsen ook een forse investering.

Bij de voorbereiding van mijn keynote bij Hogeschool Vives, gisteren, kwam ik er achter dat zij wel gebruik maken van ProctorExam. Gisteren vertelde men mij dat daar best veel gebruik van wordt gemaakt.

Wat blijkt: deze hogeschool geeft studenten de keuze. Je komt naar school om tentamen te maken, of je betaalt 10 tot 25 euro voor online proctoring. Het scheelt jou als student dan reistijd en reiskosten. Verder gebruikt Hogeschool Vives online proctoring om lichamelijk gehandicapten op afstand examen te laten doen. De kosten zijn in dit geval voor de hogeschool (in verband met toegankelijkheid).

Ik vind dit een mooie constructie, al beschikken studenten in Vlaanderen niet over een OV-Jaarkaart. Toch vraag ik me af of studenten in ons land niet bereid zouden zijn wat extra’s te betalen voor extra service (meer flexibiliteit, besparing van reistijden). Aangezien er een alternatief is -naar de instelling komen om examen te doen- komt de toegankelijkheid niet in gevaar.

Verder is online proctoring m.i. relevant voor onderwijsinstellingen met studenten die in het buitenland stage lopen of woonachtig zijn.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.