OpenU Kennisnet Masterclass Hoe maak je gebruik van tablets voor leren? #CELSTEC

Hoe kun je tablets gebruiken in verschillende onderwijs- en leercontexten? En hoe kun je geschikte mobiele apps vinden voor individuele en klassikale leerprocessen? Deze en andere vragen komen aan de orde in de OpenU Kennisnet Masterclass ‘Hoe maak je gebruik van tablets voor leren?’ Deze masterclass is gratis toegankelijk, en wordt volledig online verzorgd.

Tablet computers of kortweg tablets worden steeds vaker voor leer- en onderwijsdoelen gebruikt. Eerste studies naar het gebruik laten zien dat er een positief effect is van het gebruik van tablets op motivatie en leren. Tegelijkertijd worden ze vaak ook weggezet als de nieuwe hype met weinig toegevoegde waarde. In deze OpenU Kennisnet masterclass worden drie thema’s over het gebruik van tablets voor leren besproken:

  1. Het gebruik van tablets als ‘leesapparaat’, d.w.z. als een geavanceerde e-book reader. Het gebruik hiervan is in verschillende studies onderzocht, waaronder een studie bij de Open Universiteit. Onlangs zijn er weer nieuwe e-book apps ontwikkeld met nieuwe interactievormen en communicatie faciliteiten die nieuwe mogelijkheden voor het leren bieden.
  2. Er zijn veel apps beschikbaar die voor educatieve doeleinden kunnen worden gebruikt. Een van de kernvragen voor leerkrachten en opleiders is: Hoe selecteer je nu een effectieve app? Gedurende de masterclass gaan we in op deze vraag en laten we zien waar u op moet letten bij het selecteren van educatieve apps. Ook zullen we met behulp van voorbeelden de meerwaarde van tablets in dit verband laten zien.
  3. Het echte verschil tussen de traditionele mobiele computers en tablets is het aanraakscherm en de toegenomen mobiliteit. In dit laatste thema van deze masterclass richten we ons op potentiële nieuwe leereffecten die veroorzaakt kunnen worden door specifieke eigenschappen van tablets.

In deze OpenU Kennisnet masterclass kun je leren:

  • hoe je tablets kunt gebruiken in verschillende onderwijs- en leercontexten
  • hoe je het beste gebruik kunt maken van digitaal leermateriaal voor tablets
  • hoe je geschikte mobiele apps kunt vinden voor individuele en klassikale leerprocessen
  • hoe je leermateriaal kunt ontwerpen dat optimaal gebruik maakt van de specifieke eigenschappen van tablets

Deze OpenU Kennisnet masterclass wordt verzorgd door dr. Marco Kalz (Celstec, Open Universiteit). Marco doet onder meer onderzoek naar het gebruik van tablets. De masterclass start op 26 september aanstaande, en wordt op 4 oktober afgesloten. De live sessie vindt plaats op vrijdag 28 september 2012 van 15-16 uur.

Omdat deze online masterclass in samenwerking met Stichting Kennisnet wordt verzorgd, is deelname gratis. Inschrijven is verplicht.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , , , , ,
Top

%d bloggers liken dit: