OpenU Kennisnet masterclass Hoe ziet de elektronische leeromgeving van de toekomst eruit?

Vanaf woensdag 31 oktober aanstaande verzorg ik een OpenU Kennisnet masterclass over de toekomst van de elektronische leeromgeving. Hoe kun je bijvoorbeeld een elektronische leeromgeving op een activerende manier inzetten binnen het onderwijs? De live sessie is op vrijdagmiddag 2 november. Deelname is gratis, inschrijven verplicht.

De Open Universiteit verzorgt al ruim een jaar online masterclasses. Eind dit jaar verzorgen we een aantal online masterclasses samen met Kennisnet.

Ik ben nu aan de beurt om zo’n online masterclass te verzorgen, en wel over de toekomst van de elektronische leeromgeving.

De elektronische leeromgeving (ELO) oftewel het leermanagement systeem (LMS) is waarschijnlijk de meest populaire leertechnologische toepassing. ELO’s en LMS-en worden sinds eind jaren negentig gebruikt.

Deze omgevingen zijn aanvankelijk met groot enthousiasme begroet. Op een gegeven moment werden echter vanuit verschillende invalshoeken vraagtekens geplaatst bij zinvolheid van de elektronische leeromgeving en het leermanagement systeem.

In deze OpenU Kennisnet masterclass komt aan bod:

 • De verschillen tussen een elektronische leeromgeving in het onderwijs en een leermanagement systeem binnen het bedrijfsleven.
 • Didactische en technologische ontwikkelingen die van invloed zijn op elekronische leeromgevingen.
 • Voorbeelden van een didactisch zinvol gebruik van een elektronische leeromgeving

In deze OpenU Kennisnet masterclass leer je:

 • Waarom er binnen het onderwijs en bedrijfsleven verschillende elektronische leeromgevingen en leermanagement systemen worden gebruikt?
 • Hoe je een elektronische leeromgeving en leermanagement systeem kunt selecteren (ook als je de bestaande oplossing gaat heroverwegen)?
 • Welke ontwikkelingen van invloed zijn op de evolutie van elektronische leeromgevingen en leermanagement systemen?
 • Hoe je elektronische leeromgevingen op een activerende manier kunt inzetten binnen het onderwijs?

De komende tijd ben ik ‘zoet’ met het ontwikkelen van diverse leeractiviteiten om op een meer verdiepende manier met dit thema aan de slag te gaan. Ik heb er erg veel zin in. Ik hoop dan ook dat veel mensen zich inschrijven voor deze OpenU Kennisnet masterclass. Deelname zelf is gratis.

Uiteraard is het te hopen dat de techniek ons niet in de steek laat. Gisteravond ging dat bijvoorbeeld mis tijdens een online lezing. De oorzaak lag vermoedelijk bij een overbelasting van Ustream als gevolg van de uitzending van het vice-presidentsdebat (we integreren Ustream binnen de online masterclass). Als OU heb je daar helaas geen grip op. Behalve door voorlopig ’s avonds geen live sessies te verzorgen. De live sessie van mijn OpenU Kennisnet masterclass vindt gelukkig vrijdagmiddag 2 november plaats (15-16 uur).

Deelname is dus gratis, maar je moet je wel inschrijven. Om je te kunnen inschrijven moet je geregistreerd gebruiker zijn van OpenU.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , , , ,
4 comments on “OpenU Kennisnet masterclass Hoe ziet de elektronische leeromgeving van de toekomst eruit?
 1. jaapsoft2 schreef:

  inschrijven voor deze masterclass wordt door OU onmogelijk gemaakt. door geheimzinnige technieken en rare inlogprocedures die niet werken. En er is geen contact adres om dat te melden op de website. Misschien kan het via deze weg?

  • wrubens schreef:

   We hanteren helemaal geen geheimzinnige technieken en rare inlogprocedures. Tal van mensen hebben er schijnbaar geen moeite mee gehad. We gebruiken een portal, met daaronder verschillende communities/sites. Je moet eerst bekend zijn bij de portal, voordat je je kunt aanmelden voor diverse communities/sites. Daarom moet je je eerst registeren (eenmalig). Vervolgens kun je inloggen, en je diverse producten bestellen (gratis of betaald). En er staat onder aan Openu.nl een contactformulier.

 2. Dat is balen. Geef ik op moment van de Live sessie les….. Is de Live sessie later terug te zien en kan ik ook op die manier wel de masterclass volgen? Het lijkt me heel boeiend. Ik hoop dat vooral het laatste punt wordt benadrukt. De verschillende toepassingen van een lms lijken me voor elk systeem toe te passen. Voor zowel een traditioneel syteem, als de social medie geinspireerde systemen.

  • wrubens schreef:

   Als je bent ingeschreven, kun je de opnames van de live sessie later terug bekijken. Komt ook beschikbaar via het YouTube kanaal van Kennisnet (maar dan zonder de chat). Maar er gebeurt meer in deze online masterclass.

Top

%d bloggers liken dit: