Stuurt LinkedIn ongevraagd verzoeken namens jou?

Dat sociale netwerken regelmatig de privacyvoorwaarden veranderen is bekend. Maar gaat LinkedIn nu zo ver dat zij ongevraagd verzoeken namens gebruikers versturen?

Gisteren ontving ik een mail van een gewaardeerd oud-collega. Hij heeft lang geleden dankzij mij een profiel op LinkedIn aangemaakt. Deze week kreeg hij het volgende verzoek:

Request for Information on Company: XXXXXX
Ik ben geïnteresseerd in uw producten en diensten. Kunt u ze toevoegen aan uw LinkedIn-bedrijfspagina?

Het bericht is verstuurd door iemand die hij niet kent. Navraag leert dat deze persoon dat bericht nooit heeft verzonden en geen idee heeft waar dit vandaan komt.

Ik heb dit persoonlijk nog nooit aan de hand gehad (ik ga er voor het gemak van uit dat de betreffende persoon de waarheid spreekt). Nu kun je natuurlijk bij de settings van LinkedIn aangeven of je mails van mensen buiten je netwerk wilt ontvangen. Ik ken ook de optie “Let <naam organisatie> know you’d like to see their products and services here”. Maar ik kan nergens vinden dat je kunt instellen dat LinkedIn ongevraagd namens jou berichten mag versturen. Ik zou dat ook ronduit onacceptabel vinden.

Hebben jullie dit eerder mee gemaakt? En weet je wat hiertegen te doen is?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , ,
9 comments on “Stuurt LinkedIn ongevraagd verzoeken namens jou?
 1. Marnix schreef:

  Ik heb zelf nog nooit zo’n mail ontvangen en ook niet vernomen dat er namens mij zo’n mail is verstuurd (mijn netwerk is 1000+).

 2. Alex Ruis schreef:

  Ik heb een periode vaker van ónbekenden verzoeken ontvangen dan van bekenden. Het blijkt dan telkens om phishing mail te gaan. Het boevengilde hoopt dat je “inlogt op LinkedIn” via een link in de e-mail. Vanaf het klikken op de link kunnen er ongewenste dingen gebeuren (de phishing mail zelf niet meegerekend). Het ligt voor de hand dat je dan op een min of meer gelijkende site terecht komt die opgezet is om je inloggegevens te achterhalen. Zover hoeft het niet te komen, want er zijn diverse kenmerken van zo’n mail die niet deugen:

  ————————————————————————————————————–

  Van: “Steve Gilbreath – LinkedIn” (E-mail moet van member@linkedin.com komen of zoiets)
  Aan: (adres bekend bij Connecties en ???)
  Onderwerp: Join my network on LinkedIn (Deze frase wekt het meeste vertrouwen ;-))

  LinkedIn
  REMINDERS (Heb ik écht iets gemist???)
  Invitation reminders:

  From (link naar: http://mijnbuurtje.com/wp-content/plugins/wp-plugin-repo-stats/wps.php?c002)Steve Gilbreath(link naar: http://mijnbuurtje.com/wp-content/plugins/wp-plugin-repo-stats/wps.php?c002) (cad/cam designer at global writing instruments)

  PENDING MESSAGES
  There are a total of 6 (Heb ik écht zó veel gemist???) messages awaiting your response.
  (link naar: http://mijnbuurtje.com/wp-content/plugins/wp-plugin-repo-stats/wps.php?c002)Go to InBox now.(link naar: http://mijnbuurtje.com/wp-content/plugins/wp-plugin-repo-stats/wps.php?c002)

  This message was sent to username@domain.com. Don’t want to receive email notifications? (link naar: http://mijnbuurtje.com/wp-content/plugins/wp-plugin-repo-stats/wps.php?c002)Login to your LinkedIn account to Unsubscribe.(link naar: http://mijnbuurtje.com/wp-content/plugins/wp-plugin-repo-stats/wps.php?c002)
  LinkedIn values your privacy. At no time has LinkedIn made your email address available to any other LinkedIn user without your permission. c 2013, LinkedIn Corporation.

  ————————————————————————————————————–

  Inloggen via https://www.linkedin.com/secure/login leert dat er géén of een ander aantal “pending messages” zijn. Die van de invitor zit er i.i.g. niet bij. Omdat ik voor LinkedIn
  en andere aanmeldingen telkens een andere alias gebruik, weet ik dat er vanuit de LinkedIn community misbruik wordt gemaakt van gegevens. Niet alléén van je e-mailadres, maar ook mijn hele CV voor Connecties ben ik eens tegengekomen op een obscure webserver… Hierop kon ik aangeven hiervoor géén toestemming te hebben gegeven. Buiten mijn Connecties behoort niemand toegang tot mijn LinkedIn gegevens te hebben, maar ik vermoed dat erin gehandeld wordt t.b.v. phishers en andere spammers.

  Kortom LinkedIn als sociaal systeem is zo lek als een mandje eieren. Ik ga er dan ook vanuit dat verzoeken als de bovenstaande buiten LinkedIn om tot je komen met hulp van members…

  Je kunt ongewenste berichten op allerlei manieren filteren. Van alias veranderen is het meest ingrijpend, maar ook het meest effectief.

 3. Jens Vermeersch schreef:

  Er zijn nog wel meer privacy issues bij Linked-in. Dit is een interessante post: http://gizmodo.com/is-linkedin-the-creepiest-social-network-498946693

 4. Marit schreef:

  Ik heb nu al een paar dagen nieuwe contacten die ik zogenaamd had gevraagd(niet dus) en die mijn verzoek hebben geaccepteerd, ik heb nu dus contacten die ik helemaal niet wil. Dat is toch raar. Enig idee hoe dit kan gebeuren?

 5. Hester schreef:

  Ik heb ook steeds mensen in mijn contactenlijst staan waarmee ik nooit gelinkt heb. Ik heb ze verwijderd. Maar…ze blijven terugkomen in mijn contactenlijst. Een paar dagen of weken later verschijnen ze weer! Dezelfde personen! Ik heb sommigen al een paar maal verwijderd nu. Meestal recruiters die waarschijnlijk mijn netwerk interessant vinden. Betalen zij Linked In om in mijn contactenlijst terecht te komen, zonder dat ik zelf met hen wil linken??

Top

%d bloggers liken dit: