Week zeilen op de Ionische Zee

Gisteravond laat zijn we thuis gekomen van een week zeilen op de Ionische Zee. We zijn vertrokken vanuit de haven van Lefkas, en na een week hier weer teruggekeerd. Tussendoor hebben we de plaatsen/eilanden Kastos, Poros (op Kefalonia), Stavros (op Ithaka), Kalamos, en Mitaka (aan het vaste land) aangedaan.

Dit keer waren het allemaal kleinschalige aanlegplaatsen met minimale faciliteiten, maar wel met geweldige tavernes waar je heerlijk kon eten (hoe eenvoudiger en goedkoper, des te beter de kwaliteit). Tussendoor hebben we nog aangelegd in baaien (bijvoorbeeld Spartachori op Meganissi).

We hebben net als verleden jaar met een Bavaria 39 Cruiser flottielje gezeild (de Corazon). Behalve onze boot (met als bemanning mijn zwager, zus, mijn vriendin en ik), en de boot van twee vriendenstellen, bestond deze flottielje nog uit één andere boot en het schip van de flottieljeleider (met daarop nog één gezin).

Bij flottieljezeilen start je 's morgens met een briefing. Daar wordt gekeken wat de eindbestemming wordt, en hoe je het beste kunt zeilen. De flottieljeleider vertelt over de verwachte wind (vaak windkracht 2-3, een enkele keer 4 en één keer een korte tijd 6), geeft tips over baaien waar je tussendoor kunt aanleggen, en wijst op bijzonderheden (zoals ondieptes).

Je kunt de flottieljeleider ook vragen om advies en ondersteuning, bijvoorbeeld bij het aanleggen. Na drie jaar zeilervaring gaat dat overigens veel soepeler, en hebben wij onder normale omstandigheden niet echt meer hulp nodig. 's Avonds kun je met de hele flottielje in een taverne eten, of op eigen gelegenheid (ook op basis van tips).

Een deel van de route (zo'n 20 zeemijl per dag) leg je af op de motor omdat de wind pas later in de middag op komt zetten. 's Morgens sla je proviand in. Soms voor twee dagen omdat je ergens aanlegt waar geen winkels zijn.

Zo'n week zeilen is erg leuk om te doen, en ontspant heerlijk. Ik heb het gevoel alsof ik drie weken weg ben geweest. Het is een veilige en milieuvriendelijke manier van reizen, waarbij je op plekken komt die voor een 'gewone toerist' meestal niet bereikbaar zijn. In augustus is het in de Ionische Zee wel drukker dan anders, omdat dan veel Italianen gaan zeilen. Dankzij onze flottieljeleider hebben we de grootste drukte echter weten te vermijden (in drukke havens zoals Sivota en Firkes zijn we niet geweest).

Hieronder vind je enkele foto's, plus een afbeelding van het gebied:

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , , ,

Abonneer via email

Volg

Subscribe via RSS
juli 2019
M D W D V Z Z
« jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archief

Categorieën

Top

%d bloggers liken dit: