Als de Waal uit het zicht is, stroomt de verbeelding

De stad Nijmegen heeft te maken gehad met (risico’s op) overstromingen. Niet zelden klotste het water van de Waal tegen de trappen van het casino. Daarom is een aantal jaren geleden het project Ruimte voor de Waal gestart. Dit project nadert zijn voltooiing. Vanmiddag hebben we een kijkje genomen.

Waalkade Nijmegen. Januari 2011
Waalkade Nijmegen. Januari 2011. Behoren deze beelden vanaf nu tot het verleden?

Ruimte voor de Waal heeft twee doelen:

  1. Verlaging van de waterstand zodat de risico’s op overstroming worden verkleind.
  2. Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van Nijmegen aan de Waal door de aanleg van een eiland en een rivierpark in het hart van Nijmegen (ten behoeve van wonen, recreatie en cultuur, water en natuur).

Hiervoor is de Waaldijk bij Lent 350 meter landinwaarts verlegd en is een nevengeul gecreëerd. Meer informatie over de achtergronden van het project lees je op de bijbehorende website. Je vindt hier ook video’s die een goede indruk geven.

Aanvankelijk was ik sceptisch over dit project. Ik vroeg me af of het aanzien van het dorp Lent niet in negatieve zin zou veranderen. Ook moesten verschillende woningen wijken. Uiteraard lopen dit soort projecten ook vaak gierend uit de klauwen. Maar al snel was ik onder de indruk van de ontwikkeling.

Nevengeul Waal, februari 2016
Nevengeul Waal, februari 2016

Vanmiddag zijn we weer eens gaan kijken. Alle foto’s staan op Flickr:

Ruimte voor de Waal 2016

Nota bene: de titel van deze blogpost is een spreuk die op een appartementencomplex naast de spoorbrug staat. Ik weet niet wie de auteur is.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.