De invloed van compliancy op e-learning

Compliancy training is één van de meest gebruikte toepassingen van e-learning. Tegelijkertijd hebben medewerkers hier dikwijls een bloed hekel aan. Daarom, stelt Clive Shepherd, is compliancy “e-learning’s greatest friend and worst enemy“.

Compliancy training of compliancy-based learning is training die medewerkers verplicht zijn om te volgen om hun werk te kunnen doen. De inhoud ervan heeft veelal niet direct te maken met het werk. Ik heb bijvoorbeeld ooit een adviesklus bij een farmaceutisch bedrijf gedaan, en moest een beknopte cursus over veiligheid binnen het bedrijf volgen. En toen medewerkers bij dat bedrijf een nieuw documentmanagement systeem gingen gebruiken, waren zij verplicht een cursus te volgen vóórdat zij dat systeem mochten gebruiken.

Omdat grote groepen medewerkers deze cursussen moeten volgen, wordt hiervoor dikwijls e-learning ingezet. In Australië schijnt e-learning zelfs voor 80% compliancy-based te zijn, schrijft Shepherd. Hij haalt ook onderzoek aan waaruit blijkt dat maar weinig organisaties en medewerkers deze manier van leren waarderen.

Dat heeft te maken met de wijze waarop deze trainingen worden vorm gegeven, en met de in de ogen van medewerkers en leidinggevenden weinig betekenisvolle inhoud van de trainingen: zij hebben een hoog ‘just in case‘-gehalte.

Compliancy-based learning stimuleert daarmee de opkomst van e-learning, maar kan ook leiden tot een negatief imago van e-learning.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Dag Wilfred, ja ik snap dat compliancy niet perse leuk is als e-learning. Maar over het algemeen worden de face to face trainingen mbt compliancy nog lager gewaardeerd. Omdat het dan op een vaak ongunstig moment moet, en in het gemiddelde tempo van de groep (voor de een te laag, voor de ander te hoog).

    Ik ga volgende week een compliancy e-learning voor de zorg evalueren (bijna 500 deelnemers) waarbij ook aan de orde komt of deelnemers aanvullende cursus willen of liever geheel als f2f hadden gedaan. Bij kleinere groepen (tot 50 deelnemers) is steeds aangegeven dat ze dit het liefst doen als e-learning en uitsluitend als e-learning. Ook omdat de meesten al behoorlijk wat voorkennis hebben.

  2. Compliancy trainingen blijken inderdaad iha niet populair te zijn. Ik ben wel benieuwd naar de resultaten van je evaluatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.