Digitaal minimalisme bevordert slim gebruik technologie

Het uitzetten van notificaties of anderen laten bepalen welke apps op jouw smartphone worden geïnstalleerd, zijn voorbeelden van symptoombestrijding. Als je afleiding door middel van digitale middelen echt wilt bestrijden, als je jouw autonomie weer terug wilt winnen, dan zul je aan ‘digitaal minimalisme’ moeten doen.

Dat stelt computerwetenschapper Cal Newport in het boek Digitaal minimalisme – Doelbewust omgaan met digitale overvloed. Sanne Blauw besteedt hier aandacht aan in De Correspondent.

Het probleem is bekend. We maken massaal gebruik van sociale media en mobiele technologie. Deze digitale middelen zijn voor een groot deel zelfs ontworpen om ons af te leiden (distraction by design). Dit gaat onder meer ten koste van onze productiviteit en leerresultaten. Ook komen we daardoor niet aan andere belangrijke, analoge, zaken toe. Dit realiseer je je vooral als je een tijd (vaak noodgedwongen) geen internet-toegang hebt.

Filosofie van technologiegebruik

Volgens Cal Newport is het daarom belangrijk dat mensen weer autonoom worden om dingen te doen die we echt belangrijk vinden. Het is prachtig dat we dankzij Netflix de keuze hebben uit veel series en films, die we kunnen bekijken wanneer wij dat willen. Maar de kosten zijn groter dan de baten als we dankzij ‘binge watching’ niet meer toekomen aan een goed boek.

Newport vindt het daarom belangrijk dat we een ‘filosofie van technologiegebruik’ hebben. ‘Digitaal minimalisme’ is zo’n filosofie. Daarbij vraag je je eerst af waarom je bepaalde technologie wilt gebruiken. Wat vind je belangrijk, welke middelen passen daarbij en welke niet. Deze laatste negeer je dan. Pas je gedrag ten aanzien van digitale middelen aan, aan waartoe je deze wilt gebruiken en wanneer deze middelen daadwerkelijk iets toevoegen.

Nota bene: het gaat hierbij niet om een vorm van ‘utiliteitsdenken’, waarbij het economisch nut voorop staat. Wat de toegevoegde waarde is, is helemaal afhankelijk van wat jij belangrijk vindt.

Volgens Sanne Blauw formuleert Cal Newport in zijn boek ook praktische tips. Een hele belangrijke is dat je niet in kleine stappen digitaal minimalisme moet gaan toepassen, maar dat je rigoureus moet starten met digitaal opruimen (‘digital decluttering’):

  1. Stop dertig dagen lang met alle technologie die je kunt missen. Dus niet met technologie die je echt nodig hebt voor je werk.
  2. Zoek tijdens deze dertig dagen uit wat je leuk en belangrijk vindt.
  3. Gebruik na deze periode alleen maar nog middelen die voldoende bijdragen aan wat jij belangrijk vindt. Gebruik deze technologieën pas weer als je niet-belangrijke technologieën hebt opgeruimd.

Dit is best wel iets om over na te denken. Ook kan digitaal minimalisme er volgens mij toe leiden dat je bepaalde technologieën op een andere manier gaat gebruiken. Bijvoorbeeld alleen maar nog op een laptop, en niet meer op een smartphone. Of Twitter alleen maar nog om te attenderen en geattendeerd te worden, maar niet meer voor energieslurpende discussies.

Deze manier van denken kun je ook gebruiken bij het kritisch kijken naar alle nieuwsbrieven en RSS-feeds waarop je geabonneerd bent.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.