Heerlijke vijfdaagse in Berlijn

Ik ga al vele jaren één keer per jaar met drie vrienden, die ik vanaf mijn zevende jaar ken, een weekend weg. Om de andere keer gaan ook de partners mee. De afgelopen week zijn we met z’n allen een aantal dagen naar Berlijn geweest.

KulturbrauereiWe hadden woensdag aan het eind van de dag in Berlijn afgesproken. We zijn met z’n tweeën al op dinsdag naar Berlijn vertrokken. Mijn vrouw en ik zijn eerst met de auto naar Duisburg gereden. Vandaar uit zijn we met de ICE naar Berlijn gegaan (reistijd ruim vier uur). Met ruim een kwartier vertraging op de heenweg, en geen vertraging op de terugreis, is dat erg goed gegaan.

Ik wilde ook graag plekken zien waar ik nog nooit geweest was. Dinsdagmiddag zijn we daarom naar de Victoria Luise Platz gewandeld. Woensdag hebben we een flinke wandeltocht gemaakt vanuit ons Max Brown hotel aan de Uhlandstrasse via de Tiergarten en de Spree naar de Prenzlauer Berg met onder meer de Oderbergerstrasse, Mauerpark, Zionskirche, Kulturbrauerei, Kolwitzplatz en de Wasserturm. Via Unter den Linden, de Potsdammerplatz en de Kurfürstendam zijn we terug gewandeld naar het hotel. Aan het eind van de dag kwamen de anderen aan.

Op donderdag hadden we tickets voor de koepel van de Reichstag. Vandaar uit zijn we gebruikelijke bezienswaardigheden gaan bekijken (Holocaust monument, Gendarmenmarkt, Unter den Linden, Bebelplatz, Museum Insel, Häckischer Markt, Tränenpalast). Vrijdags zijn we naar de Bernauerstrasse gegaan. Daar hebben we een gids in de arm genomen die erg interessant vertelde over de drie generaties van de Berlijnse Muur.

  • Eerste Generatie (1961): Direct na de bouw op 13 augustus 1961 bestond de muur voornamelijk uit prikkeldraad en tijdelijke betonblokken. Dit was een snelle oplossing om de massale emigratie van Oost- naar West-Berlijn onmiddellijk te stoppen.
  • Tweede Generatie (1962-1975): Gedurende deze periode werd de tijdelijke constructie vervangen door een meer permanente structuur. In de Bernauerstrasse zijn o.a. woningen, die op de grens stonden, dichtgemetseld en als barrière gebruikt.
  • Derde Generatie (1975-1989): De laatste en meest geavanceerde versie van de muur werd gebouwd van L-vormige betonnen elementen, bekend als “Grenzmauer 75.” Deze versie was hoger en sterker, compleet met wachttorens om de paar honderd meter, een elektrisch hek dat als alarm diende, en een brede ‘dodenstrook’ die zwaar bewaakt werd om te voorkomen dat mensen van Oost- naar West-Berlijn vluchtten. De bekende betonnen platen stammen dus pas uit de jaren zeventig.

Het is praktisch niemand gelukt om over de Muur te geraken. Wel via tunnels die onder meer onder de Bernauerstrasse gegraven werden. De meest succesvolle tunnel telde 57 ontsnappingen.

Na een lunchstop bij BeachMitte zijn we via onder meer de Oranienburgerstrasse en de verrassend leuke Heckmanns Höfe naar de Häckischer Markt gelopen.

Verder hebben we lekker gegeten, gedronken en gekletst. Het waren erg gezellige en plezierige dagen. We hadden natuurlijk ook fantastisch weer. En het gezelschap was ook top.

Hieronder (en hier) vind je wat foto’s van voornamelijk minder bekende plekken in Berlijn.

Berlijn 2024

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *