Helpt Blacklist je te focussen op je belangrijkste werkzaamheden?

Het is belangrijk dat je je kunt focussen op één taak. Of je nu werkt of leert: als je snel wisselt tussen verschillende taken, dan gaat dat ten koste van de productiviteit. De applicatie ‘Blacklist’ wil gebruikers ondersteunen bij zelfregulering. De vraag is echter of Blacklist deze belofte waar maakt.

Blacklist
Bron: http://masterbuilders.io/blacklist/

Ik heb deze week nog vakantie. Maar ik wil wel weer starten met regelmatig bloggen. Om te beginnen met een laagdrempelige bijdrage. Vanochtend werd ik via mail geattendeerd op een nieuwe applicatie ‘Blacklist’ van Masterbuilders, die ook verantwoordelijk zijn voor de app Focus (die ik regelmatig gebruik).

Blacklist stelt je in staat een lijst aan te leggen van afleidende websites. Vervolgens kun je aangeven hoe lang je deze website van jezelf niet mag bezoeken. Als je een website bezoekt, krijg je een blanco pagina te zien. Je kunt ook gemakkelijk een geblokkeerde website -tijdelijk- weer toegankelijk maken. Blacklist is gebaseerd op de recent geïntroduceerde Safari Content Blocking technologie. De makers stellen:

Blacklist helps you to check distracting websites less often by blocking access to them. This enables you to build a positive habit of concentrating on important things for a certain duration, which will improve the quality of your work and give you a sense of accomplishment every day.

De applicatie synchroniseert via iCloud en werkt met de iPhone, iPad, iPod touch en de Apple Watch. De devices hebben wel iOS 9 (of hoger) nodig, plus een 64-Bit CPU. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik Blacklist niet kan gebruiken op mijn wat oudere iPad 3.

Op zich is het een mooi streven om gebruikers zelf tools in handen te geven die hen helpen zich te focussen op belangrijke taken. De app is dus nadrukkelijk bijvoorbeeld niet bedoeld voor een docent die met één actie wil voorkomen dat lerenden tijdens de les Snapchat of WhatsApp gebruiken. Het individu kiest er bewust voor bepaalde websites niet te willen bezoeken. Blacklist wil in feite zelfregulering faciliteren.

Blacklist heeft echter een aantal belangrijke beperkingen die mij doen twijfelen aan de bruikbaarheid ervan. En dan doel ik niet eens op de beschikbaar voor andere besturingssystemen dan iOS.

  • Blacklist werkt alleen met Safari. Je kunt via Safari Facebook bijvoorbeeld niet bezoeken. Maar wel via Chrome of via de Facebook-app. Het zijn m.i. vooral apps die het zo gemakkelijk maken om andere dingen te doen.
  • Blacklist kan niet met een Macbook worden gebruikt. Persoonlijk gebruik ik voor mijn werk met name dit apparaat.
  • Je moet handmatig sites toevoegen. Je kunt dus niet kiezen uit een lijst, of sites zoeken. Daarbij moet je ook ‘vreemde’ regels invoeren omdat bepaalde sites meerdere varianten hebben. Om Twitter bijvoorbeeld volledig -via Safari- te blokkeren moet je invoeren: https?://(www.)?twitter.*

In de gratis versie kun je maar drie websites toevoegen. De betaalde versie kost € 4,99. Daarmee kun je een onbeperkt aantal websites en ‘blocking rules’ toevoegen.

Ik ga de betaalde variant van deze app nog niet aanschaffen, en zal de gratis versie ook niet gebruiken. Ik gebruik Safari nauwelijks en vindt het handmatig invoeren van URL’s omslachtig (ook al kun je URL’s natuurlijk kopiëren en plakken). Het uitgangspunt is goed, de uitwerking niet. Wat mij betreft is deze app te vroeg gelanceerd.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Het is goedkoper om gewoon internet uit te zetten als je werkelijk moet focussen 🙂
    Wat ik wel deed (en soms nog doe) als ik ga “surfen” (blogs teruglezen en nog te lezen bekijken) is een tijdklok gebruiken (eierwekker).
    Eigenlijk heeft het gewoon met zelfdiscipline te maken. Oh wacht…ik had nu moeten opstarten na de vakantie en zit jouw weblog te lezen.

  2. Ha, ha. Blacklist gaat er van uit dat je voor je werk sommige sites wel nodig hebt. In plaats van de kookwekker gebruik ik de app Focus. Die vind ik wel best handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.