Hier voegt ICT echt iets toe!

Laatst illustreerde ik al dat ICT steeds slimmer wordt. Tegelijkertijd leidt slimmer wordende technologie ook tot vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld privacy, ethiek en veiligheid. Dat is bij onderstaande toepassing van artificiële intelligentie zeker niet het geval.

Microsoft heeft namelijk een bril ontwikkeld die blinden helpt de wereld om hen heen te ontdekken. Door de bril aan te tikken, krijgt de drager beschrijvingen te horen van datgene of diegene waar h/zij naar kijkt. Onder de noemer “Zeer straf van Micosoft: deze slimme bril “herkent” dingen en mensen voor blinden” schrijft Pedro de Bruyckere:

Ik ben blij dat deze video niet morgen verscheen omdat je dan aan een gemene 1 april grap zou kunnen denken. Nu zeg ik enkel: wauw! (H/t @baekdal)

Helemaal mee eens. Volgens mij is dit de droom van elke ontwikkelaar. Een ICT-toepassing bedenken die echt waarde toevoegt, die een bepaalde groep mensen echt helpt. Geen oplossing voor een niet-bestaand probleem, maar een tool die de wereld een beetje mooier maakt. Nota bene: het benoemen van emoties is ook relevant voor mensen met autisme.

Petje af voor Microsoft. Hopelijk is de toepassing ook betaalbaar en gaat deze vergoed worden door ziekenfondsen.

Een toepassing met zo veel meerwaarde zou je de wereld van leren, onderwijs en opleiden ook toe wensen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. eeh de ziekenfondsen zijn geloof ik al 10 jaar opgeheven en zorgverzekeraars geworden … 😉 wel een superinteressante ontwikkeling. Voor mensen met autisme bestaan ook audio programma’s die hen kunnen helpen bij ‘obstakels’.

  2. Nou…bij Google Glass verschenen zoekresultaten in een schermpje, en volgens mij was Google Glass niet in staat mensen of gebeurtenissen te herkennen en te vertalen in gesproken tekst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.